Jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata je piskavica, inače jedan od glavnih sastojaka curryja.

Piskavica potječe iz Indije i sjeverne Afrike, a njeno korištenje zabilježeno je i u antičkom Egiptu gdje se koristila za balzamiranje mumija. I danas se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje brojnih tegoba, od oteklina i artitisa, preko dijabetesa do liječenja bubrežnih problema.

Piskavica - 1 Piskavica - 1 (Foto: Getty Images)

Piskavica sadrži magnezij, mangan, bakar, željezo, kalcij i cink, od vitamina A, C, tiamin, riboflavin i druge, a bogata je i bjelančevinama.

Piskavica se ne koristi samo u tradicionalnoj medicini, već i u zapadnoj za izbacivanje viška sluzi iz grla i prsa, a djelotvorna je i protiv alergija.

Osobito je korisna za snižavanje krvnog tlaka i za dijabetičare te stimulira probavu i otvara apetit.

Osim što ju možete konzumirati dodajući curry u svoje obroke, možete ju piti u obliku čaja. Za šalicu čaja potrebne su dvije žličice sjemenki piskavice i 2 dcl hladne vode. Zakuhajte i pustite da odstoji 20-ak minuta poklopljeno te pijte u gutljajima tijekom dana.

Iako je jako korisna biljka, ne treba ju uzimati u prekomjernim količinama.

Piskavica - 2 Piskavica - 2 (Foto: Getty Images)

Osim sjemenki piskavice, možete koristiti i njen list. A evo primjera što s njim. Tradicionalni indijski prilog s krumpirom i piskavicom, aloo methi.

Sastojci:

3 velika krumpira
Dvije šake lišća piskavice
1 žličica sjemenki piskavice
1 žličica asefoetide (možete zamijeniti sa senfom)
Sol
Papar
Kurkuma po želji
1-2 žlice maslaca ili maslinovo ulje
Ljuta papričica po želji

Priprema:

Operite i očistite lišće piskavice.

Na suhoj tavi prepržite sjemenke dok ne počnu mirišati pa ih zdrobite u mužaru ili usitnite u sjeckalici u prah. Krumpir narežite na kockice i stavite kuhati te skinite s vatre nekoliko minuta prije nego je gotov.

U tavu sada stavite maslac ili maslinovo ulje te stavite asefoetidu ili senf i piskavicu, pa potom krumpir i začine koje želite. Kuhajte dok se začini ne prožmu s krumpirom, a lišće piskavice i kurkumu ubacite pred kraj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju