Što kad bi na jednom mjestu mogli saznati više o 4,6 milijardi godina dugoj povijesti planete Zemlje? Ne mislimo sad na povijest ratovanja, vladare, slavne građevine, već o samoj povijesti planete i njezinom postanku. Zainteresirani? A što kad bismo vam rekli da ne trebati putovati stotinama kilometara daleko kako biste tu povijest saznali?



Park prirode Papuk
prvi je i jedini geopark u Hrvatskoj. O čemu je točno riječ? Geopark je područje s izraženom geološkom baštinom čiji je glavni cilj zaštita područja te pružanje edukacije i održivi razvoj. Ovakvi parkovi obuhvaćaju nekoliko geoloških ili geomorfološki važnih mjesta interesantnih široj zajednici.

Područje Papuka zaštićeno je od 1999. godine zbog svoje iznimne geološke, biološke i kulturne raznolikosti, a posebnost njegovog geološkog nasljeđa prepoznata je i kasnije, kada je park 2006. podnio prijavu za uvrštavanjem u Europsku mrežu geoparkova. Od rujna 2007. pod zaštitom je UNESCO-a te je 30. član europske mreže geoparkova.

Područje Papuka iznimno je zanimljivo jer se radi o području koje je nekad okruživalo Panonsko more. Stoga ni ne treba čuditi geološko bogatstvo i raznolikost. Riječni, jezerski i marinski sedimenti često u sebi sadržavaju fosile koji svjedoče o povijesti ovog područja. Tako su pronađeni fosili kontinentalne paleoflore i fosili morskih organizama koji samo potvrđuju priču o velikom Panonskom moru.

Uz fosile pronađeni su i znakovi vulkanske aktivnosti koja datira još u doba kenozoika. Starije geološke tvorevine svjedoče o vremenima prijelaza iz paleozojske u mezozojsku eru. Kvarcni pješčenjaci, konglomerati i dolomiti s algama "živi" su svjedoci iznimno aktivnog razdoblja u povijesti naše planete.

Geopark Papuk otvoren je za sve posjetitelje kojima može ponuditi mnoštvo zanimljivosti i aktivnosti na otvorenome. Nalazi se u mjestu Velika, gdje je ujedno smješten i Centar za posjetitelje, u kojemu svi od čuvara Parka mogu saznati zanimljive činjenice o njegovom postanku, ali i sadržaju danas. Cijena ulaza je 20 do 25 kuna po osobi.



Na području parka je i zaštićena Park-šuma Jankovac, koja je prepoznata zbog svojih izuzetnih prirodnih ljepota, a tu je 35 metara visok slap Skakavac s kojeg se prelijeva voda iz obližnjeg jezera.

Park je idealan za sve koji vole boraviti u prirodi uz istraživanje i obilaženje povijesnih lokaliteta. U njemu se nalazi nekoliko smještajnih jedinica u kojima se možete odmoriti nakon cjelodnevnog istraživanja. Bilo da volite biciklirati, trčati, planinariti ili samo šetati, geopark Papuk oduševit će vas svojom ljepotom, ali i raznolikošću koju nudi na tako "malom" području.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju