U regiji Veneto, samo 40-ak kilometara udaljen od Venecije, nalazi se jedan od najljepših talijanskih gradova. Njegove ulice, palače i trgovi osvojili su nas na prvu, pa svakome tko posjećuje Veneciju, preporučujemo da razmisli o Padovi. Jednom kad izađete iz venecijanske gužve, osjetit ćete pravo olakšanje i saznati da je Padova puna zanimljivosti.


Najstariji botanički vrt na svijetu


Padovanski vrt stvoren je 1545. godine kao vrt biljaka potrebnih fakultetu za proučavanje i smatra se začetnikom botaničkih vrtova u Europi. Centrali dio oblikovan je u obliku kruga što simbolizira zemlju, oko njega teče voda, a ostali elementi dodani su naknadno. Uvelike je doprinio botanici kao znanosti, a 1997. uvršten je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Kartu ćete platiti10 eura, a ostale informacije potražite ovdje.

Padova Padova (Foto: Getty Images)


Mjesto gdje je diplomirala prva žena u Europi


Padova je omiljeno mjesto i među studentima. Jedno od najstarijih u Italiji je Sveučilište u Padovi koje vrijedi razgledati. Posebno je zbog nekoliko činjenica, a najzanimljivija je da je upravo tu diplomirala prva žena u Europi, i to 1678. godine. Osim toga, čar mu daje i činjenica da je svojevremeno ovdje predavao i veliki Galileo Galilei.


Bazilika sv. Antuna se ne propušta


Većini će pri spomenu Padove možda pasti na pamet činjenica da se tamo nalazi jedna od najznačajnijih bazilika na svijetu – Bazilika sv. Antuna Padovanskog. Antun Padovanski, između ostalog, bio je zaštitnik putnika, pa mnogi u posjetu Padovi najprije potraže baziliku. Njezin autor je nepoznat, no zna se da su na njoj radili najveći srednjovjekovni venecijanski kipari. Freske, brončana vrata, oltari i nekoliko kružnih kapelica vrijedne su divljenja, a možete posjetiti i grob slavnog sveca.

Padova - 1 Padova - 1 (Foto: Getty Images)  

Veselo okupljalište studenata


Jedan od padovanskih trgova je ujedno jedan i od najvećih u Italiji. Zelena površina okružena je vodenim kanalom koje na dva mjesta presijeca most. Duž tog kanala, u unutarnjem i vanjskom prstenu, postavljeno je 78 kamenih statua koji predstavljaju utjecajne osobe.

 

Šećer na kraju: talijanski sladoled ili Aperol Spritz?


Na Piazzi dei Signori pronaći ćete najviše života, pa nakon što razgledate palače i srednjovjekovni toranj s astronomskim satom, smjestite se u neki od kafića i uživajte u talijanskom sladoledu ili slavnom Aperolu. Za ovakav razgled Padove, bit će vam dovoljan jedan dan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju