Tko god je posjetio Vječni grad, dobro zna kako je prilikom njegova obilaska dovoljno tek jednom kupiti bocu vode. Razlog tome su brojne rimske česme, koje se nalaze na svakom koraku i iz kojih teče potpuno pitka voda, tako da svoju bočicu uvijek možete iznova napuniti. Ipak, čini se kako to ovo ljeto možda neće biti slučaj...

Na područja Rima nalazi se 2800 česmi kojima su Rimljani davno nadjenuli ime „nasoni“ ili prevedeno na naš jezik „veliki nosevi“. Najviše ih je naravno u centru grada, ali nalaze se i u predgrađima te znače izuzetno puno u ljetnim mjesecima, kad se grad grije na +30, a iz njih konstantno izvire hladna voda. Jasno, točenje u bočice posve je besplatno, na zadovoljstvo kako Rimljana, tako i turista.

No, čini se kako će ove godine situacija biti drukčija, pa ćete prilikom obilaska Rima, vodu ipak morati kupovati. Naime, neki dijelovi Italije pate zbog suše, koju su prouzročili mali broj padalina i temperature iznad očekivanih. Također, problem nedostatka vode pojavio se i u glavnom gradu Italije.

Najvažnije rimsko crpilište vode, jezero Bracciano i samo bilježi manje vode, tako da gradske vlasti ozbiljno razmišljaju o ideji da prvi put u povijesti zatvore „noseve“. Prije nekoliko dana ministar zaštite okoliša Gian Luca Galletti izgovorio je ovu ideju i na glas, predloživši da se nosevi za početak zatvore barem na nekoliko dana. Njegovo razmišljanje nije naišlo na odobravanje rimske gradonačelnice Virginije Raggi, koja je ministru poručila kako bi mu bolje bilo uložiti u infrastrukturu i poboljšati dotok vode diljem zemlje, nego razmišljati o zatvaranju noseva.

Tko će na kraju pobijediti u " voodenom ratu“ ne znamo, ali vama preporučamo da ako vas put nanese u Rim, svakako sipajte vodu dok je ima!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju