Da Korčula svake godine gastronomski postaje sve jača destinacija na Jadranu, dokazuju brojna mjesta na kojima glavnu ulogu igra vrhunska namirnica i strast kojom se ona priprema u uvjerljive specijalitete.

Osim sjajnih mjesta s domaćom kuhinjom kao što su primjerice Adio Mare ili Aterina te fine dininga Marka Gajskog u LD-u, na Korčuli se jedu i vrhunske pizze koje potpisuje Marin Vanjak iz popularne O'Hare. Pizzerija San Marco nalazi na nekoliko koraka od kuće Marka Pola, a u specijalitetima iz kuhinje uživa se na terasi, ali i originalno uređenom interijeru. 

„U prostoru je jedinstvena rotaciona krušna peć koju su zbog veličine zidali tradicionalni napuljski majstori pećari u samoj pizzeriji. Izgrađena je od gline vađene iz Vezuva koja ima fenomenalna termička svojstva.

Sva je ostala oprema na beskompromisnom nivou, kao što je i sam sistem miješanja tijesta bracci tuffanti što oponaša rad ruku i izvlači ono najbolje iz najkvalitetnijeg brašna, koje također dolazi iz regije Campania, Napulj“, priča nam Marin Vanjak te dodaje kako su svi pizzajoli certificirani za izradu prave napolitanske pizze.

San Marco - 1 San Marco - 1 (Foto: San Marco)

Na jelovniku su napuljski pizza-klasici poput marinare, margherite, vesuvia, bufaline i capriciosse, a specijalitet je mortadela s tartufima na kremi od pistacija.

„Za pizze se koriste isključivo najkvalitetnije svježe mozzarelle u vlastitom mliječnom soku, kao i rajčica San Marzano, jedinstvena po svom mirisu, okusu i strukturi. Važno je napomenuti kako je ova pizzerija napravila ozbiljan kvalitativni pomak za Dalmaciju i otoke te dokazala kako ipak naš turizam nije sunce, more i miris friteze“, kaže Marin Vanjak.

Napuljska pizza, koja je i dijelom UNESCO-ove nematerijalne baštine, prepoznaje se po napuhanoj kori i leopardskom uzorku. Tijesto se priprema od brašna, vode, soli i kvasca, bez dodavanja ulja, šećera, mlijeka i drugih dodataka koji se znaju naći u popisu sastojaka. Peče se oko minutu na otprilike 500 Celzijevih stupnjeva.

Japodski otoci - 9 Putovanja Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju