Na glavnom zagrebačkom trgu u neposrednoj blizini Manduševca otvorila jedinstvena adventska kućica Maison de France, koja donosi izvorne francuske specijalitete. U ponudi su pravi kroasani koji mirišu na maslac, maline, čokoladu ili badem, pasteta od guščje jetre (fois gras) s armagnacom (jedno od najpoznatijih francuskih alkoholnih pića), svježe kamenice iz Normandije, kao i namazi od rakovog mesa uz koje klizi francuski pjenušac, kao i odlična vina s obale Rhone.

Vesela ekipa Vesela ekipa (Foto: PR)

Omastiti brk možete i bagetima s raclette topljenim sirom i dimljenom šunkom ili slavnim sendvičem croque monsieurom zapečenim u bešamel umaku. Od kultnih specijaliteta vrijedi kušati i marrons glacés, odnosno glazirane kestene.

> Novo u Zagrebu: Kod Mike se jedu najbolje slatke i slane palačinke

Posebnost kućice leži i u činjenici da se radi o namirnicama i proizvodima iznimne vrhunske kvalitete, koje gotovo svakodnevno stižu svježe iz Francuske, a za sve se brine vesela ekipa koja je predvođena neumornim kulinarskim misionarom François Louyotom, od kojeg možete iz prve ruke doznati o začinima, proizvodima, receptima, ali tradicijama francuske kuhinje. 

Vesela ekipa Vesela ekipa (Foto: PR)

"Blagdanska magija i u Zagrebu čini čuda. U adventskim danima osvanula je na središnjem gradskom trgu Francuska kuća. Utemeljio ju je Francois - neumorni, strastveni kulinarski misionar“, piše Rene Bakalović na svojem blogu i dodaje: #On putuje svijetom i pronosi gastronomsku istinu rječju i djelom. Nabavlja najbolje namirnice i delikatese na njihovim izvorištima i donosi ih onim gladnima i žednima kojima hrana i piće nisu tek egzistencijalna potreba nego izvor životne radosti.

> La Marquise: Hoće li ovo biti najbolje pekarnice u Zagrebu?

Francois je u ovoj blagdanskoj misiji Zagrepčanima probrao temeljne francuske ikone na čelu s kultnom gusjom paštetom. Karta Francuske kuće nije velika, ograničili su ju gabariti blagdanske kolibe. No i te se granice dadu premostiti jer je Francois zaista neumoran. On udovoljava posebnim gurmanskim željama. Kod njega je moguće naručiti svaku poznatu deliciju, on pouzdano znade gdje ju treba nabaviti i kako osigurati povoljnu cijenu.

> Novi bar u Zagrebu gdje uz craft koktele stiže i hrvatski tapas

Znalci se stoga već sada nadaju da Francuska kuća neće zauvijek nestati kada prođu blagdani. Brojni su ugostiteljski poduzetnici u Zagrebu i Hrvatskoj već upoznali Francoisa, a druženja se svakodnevno šire. Najkraći put do ozbiljnog francuskog restorana u Zagrebu i Hrvatskoj vodi preko Francoisa. Izgledne su šanse da će netko u novoj godini krenuti tim putem.“

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju