U podnožju Alpa u sjevernoj Italiji, jezero Como zaslužuje svoju reputaciju kao igralište za bogate. Gotovo napušteno tijekom zime, jezero u obliku jastuka budi se iz sna tijekom sredine ožujka, kada Talijani i turisti krenu uživati na suncu predivnih glamuroznih mjesta poput Bellagia, Menaggia, Tremezza, Varenne. Posljednjih godina grad Como, na jugozapadnom dijelu jezera, tiho je procvjetao u najzanimljivije mjesto za posjetitelje bankovnih računa svih veličina.

Jezero Como odlična je ideja za one koji vole putovati na kraće destinacije na koje mogu doći bez aviona. Na ovu zanimljivu lokaciju možete se uputiti autom, trebat će vam 6 i pol sati od Zagreba, a usput možete stati i razgledati slikovita mjestašca poput Verone ili Sirmione na Gardskom jezeru. Ponuda smještaja je raznilika i brojna, od privatnih apartmana, kuća, butik hotela pa sve do onih luksuznih s pet zvjezdica.

Como - 12 Como - 12 (Foto: Davide Colombo)

Nedavno otvoren luksuzni hotel, Hilton lake Como, osim dizajnerski uređenih soba sa spektakularnim pogledom na jezero iz kreveta, nudi i ostala nezaboravna iskustva za svoje goste. Za toplije proljetne dane tu je Aperitivo rooftop bar s infinity bazenom iz kojeg možete uživati u ispijanju Aperola, talijanskog osvježavajućeg specijaliteta, s pogledom na grad Como. Iako su mnogi hoteli zatvoreni od studenog do ožujka, Hilton će vam tijekom cijele godine poželjeti dobrodošlicu, a za uživanje u zimskim danima tu je Eforea Spa & health club u kojem ćete pronaći sve što vam treba za opuštanje.

Prije nego krenete u razgledavanje grada Como, predlažemo da ga prvo dobro pogledate s najljepšeg vidikovca. Već godinama se poznata žuta uspinjača uzdiže na Brunate, mali gradić smješten oko 1600 metara iznad jezera (povratna karta, 5,30 eura). Po dolasku, ostavite posjetiteljske mase iza sebe, nastavite pješice niz strmu stjenovitu stazu, dugu manje od kilometra, koja će vas dovesti do Faro Voltiano, udaljenog svjetionika na obližnjem vrhu. Nagrada za dovršetak putovanja je blažena samoća i nenadmašna panorama grada i jezera.

Bez pozivnice za privatnu zabavu u raskošnoj vili uz jezero, noćna scena jezera Como je ograničena. U Comu možete navečer prošetati do Fresco Cocktail Shopa, udobnog bara koji odiše talijanskom klasikom i nudi iznimnu ponudu pića pa će zadovoljiti i one najzahtijevnije. Isprobajte Floru, osvježavajući zaokret na spritzu koji je napravljen s Aperolom, mentom i šampanjcem, a nadopunjen je i kremastom pjenastom voćnom strasti (9 eura).

Como - 3 Como - 3 (Foto: Davide Colombo)

Stol za večeru s pogledom možete rezervirati na najvišem katu hotela Hilton, u restoranu Terrazza 241, koji nudi pogled od 360 stupnjeva na svjetla grada i jezero. Osim aperitiva ovdje možete isprobati i talijanske delicije poput jakobove kapice na maslacu s martinijem, školjke prepržene na maslacu s martinijem, ravioli punjeni dagnjama ili drugim školjkama.

Tijekom razgledavanja Coma zastanite u poznatom cafe baru Cremeria Bolla, koji je još od davne 1893. omiljeno mjesto za jutarnje popravljanje kofeinom. Uživajte u vrhunskom cappuccinu na terasi, finom vidikovcu s kojeg ćete gledati kako gradske ulice oživljavaju. Zatim se uputite u obližnju gradsku katedralu sa zelenom kupolom, Duomo di Como, čije porijeklo potječe iz kasnog 14. stoljeća. Među riznicama u unutrašnjosti nalazi se zbirka drevnih slika renesansnog umjetnika Gaudenzia Ferrarija.

Kada ste već razgledali Como predlažemo obilazak još dva slikovita gradića, Bellagia i Varenne, koji su postali vrlo popularni na Instagramu zbog svoje "šarene" arhitekture, prekrasnog pogleda na jezero i Alpe te uskih uličica prepunih barova i restorančića koji skrivaju pravi talijanski hedonizam. I jedan i drugi udaljeni su oko 50 minuta od Coma, a ako niste s autom, do njih možete bez problema autobusom ili brodom.

Mnoge poznate osobe vjerni su posjetitelji ovog veličanstvenog jezera, a mnogi od njih, poput George Clooneya, posjeduju i svoju skrivenu luksuznu vilu, do koje dolaze hidroavionima koje često možete vidjeti kako slijeću na jezero. Mnoge od lijepih vila na obali jezera Como ostaju privatna domena povlaštenih stanovnika, ali neke su otvorene za posjetitelje. Jedna od najljepših je veličanstvena Villa Carlotta, nekadašnja markizova vila s kraja 17. stoljeća koja danas funkcionira kao muzej. Smještena preko puta jezera u Tremezzu, dvadesetak minuta vožnje trajektom zapadno od Bellagia, velika vila danas sadrži umjetnička djela, uključujući skulpture Antonia Canove. No, najzanimljiviji su romantični talijanski vrtovi koji okružuju vilu, gdje na oko 20 hektara uzgajaju kamelije, rododendron, ruže i stabla citrusa (ulaz, 9 eura).

Cijeli ovaj itinerer možete proći u 48 sati boravka na jezeru Como. No svakako preporučujemo da ukradete još koji dan i uživate u pravom dolce vita kojeg nudi ovo svjetski popularna luksuzna oaza.

Još Slađaninih priča iz Italije pročitajte na njenom blogu Sparkles of Italy i Instagram profilu.

Prijateljske cijene: Proglašeni europski gradovi u koje se najviše isplati otputovati na vikend Porto - 4 Bukurešt, Rumunjska - 4 Moskva +4 Prag, Češka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju