Žudite li za potpunim odmorom duše i tijela razmislite o posjetu Zadru. Ovaj predivan dalmatinski grad osvojiti će vas svojim šarmom, a jedan od najljepših zalazaka sunca na našoj obali, zagolicat će vam maštu i odnijeti brige svakodnevice s valovima mora u daljine. Šetnja uz more, ukusna dalmatinska hrana, nezaboravni zalasci sunca, dašak povijesti te izvrsna wellness ponuda će svakome pružiti ono što mu je potrebno. Zadar je grad bogate i burne povijesti, jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na Jadranu, a što u Zadru morate vidjeti i doživjeti donosimo vam u nastavku.

Grad Zadar je peti po veličini grad u Hrvatskoj, a nalazi se u sjevernoj Dalmaciji. Svakako ovaj grad spada među najpoznatije i najljepše gradove u Hrvatskoj. Može se pohvaliti bogatom povijesti i kulturnom baštinom koja će vas svaki puta iznova oduševiti. S obzirom na poziciju Zadar je lako dostupna destinacija kako kopnom tako i morem te zrakom. Posebnost ovog grada leži upravo u staroj gradskoj jezgri koja će vas vratiti u prošlost. Zadar je 2016. godine proglašen najboljom europskom destinacijom, a dodan je i na popis svjetske baštine UNESCO-a, točnije njegov obrambeni sustav. Što posjetiti kad dođete u Zadar?

Morske orgulje i Pozdrav Suncu

Želite li uživati u predivnom zalasku sunca kojeg ćete dugo pamtiti svakako navratite do ovih jedinstvenih instalacija. Čak je i poznati režiser Alfred Hitchcock prilikom svog posjeta Zadru izjavio kako ovaj grad ima najljepši zalazak sunca na svijetu. Morske orgulje koje su nadaleko poznate su pravo mjesto za gledanje zalazećeg sunca. Orkestar mora čiji dirigent je sama priroda je smješten za najzapadnijem dijelu Rive. Zvuk nastaje pod utjecajem valova te plime i oseke. S Morskih orgulja pogled puca na Zadarski kanal, okolne otoke te zalazak sunca, a melodije koje istovremeno smiruju i uzbuđuju će vas satima prikovati uz more. Instalaciju je osmislio poznati arhitekt Nikola Bašić, a uz same Morske orgulje smještena je još jedna njegova domišljata instalacija koja plijeni pažnju posjetioca, a predstavlja ljudsku komunikaciju s prirodom. Pozdrav Suncu je spomenik koji se sastoji od 300 višeslojnih solarnih ploča, koje tijekom dana apsorbiraju sunčevu svjetlost i energiju, a nakon zalaska sunca stvaraju očaravajuću svjetlosnu predstavu uz morsku obalu. Svakako posjetite ove instalacije i pustite neka vam misli lutaju uz zvukove mora.

Kalelarga

Prošećite najpoznatijom, u pjesmama opjevanoj ulicom ovog predivnog grada koja i dalje službeno nosi naziv Široka ulica (Calle Larga). Ova ulica je više od ulice, predstavlja simbol grada, mjesto druženja, zabave i uspomena. Grad ćete najbolje upoznati i istražiti šetajući Kalelargom za koju se vjeruje da je postojala i prije nego je Zadar postao gradom tog imena.

Rimski forum

Na samom kraju Kalelarge nalazi se stari rimski forum, koji je dobro očuvan. U sklopu Foruma smještene su dvije značajne građevine ovog grada, crkva Svetog Donata te zvonik Svete Stošije, koje svakako valja posjetiti.

Crkva Svetog Donata je najvrjedniji spomenik predromaničkog graditeljstva ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj i vječni simbol grada Zadra. Kružnog je oblika s dvostrukim unutrašnjim prostorom, a datira još iz 9. st. Dao ju je izgraditi zadarski biskup sv. Donat te je izvorno bila posvećena Svetom Trojstvu. Odmah do crkve je smješten zvonik Sv. Stošije koji je otvoren za posjetitelje svakim radnim danom tijekom sezone. Ako se ne bojite visine svakako se uputite na 62 metara visoki zvonik i uživajte u nezaboravnom pogledu na grad i okolicu.

Trg pet bunara i Perivoj kraljice Jelene

Još jedno čarobno mjesto koje će vas u trenu vratiti u davna vremena je Trg pet bunara i Perivoj kraljice Jelene. Trg je izgrađen u slučaju dugotrajne opsade grada, za vrijeme opasnosti od turskih napada. S Trga se direktno može uči u Gradski perivoj, koji je poznat kao Perivoj kraljice Jelene. A idealno je mjesto za odmor i šetnju među predivnim krošnjama.

Zadar i njegova okolica nude još mnogo toga vrijednog vaše pažnje, pa ne gubite vrijeme i krenite pakirati kofere za savršeni vikend odmor.

Kad se umorite od istraživanja predivnog grada svoje tijelo odmorite u predivnom Falkensteiner Club Funimation Borik 4* hotelu. Crno jaje vam donosi odmor uz Falkensteiner Club Funimation Borik 4* na 3 dana/2 noćenja s punim pansionom za 2 odraslih i 2 djece do 11,99 g. uz luksuzno wellness iskustvo. U cijenu je uključen besplatan parking , smještaj u obiteljskim sobama te neograničeno korištenje wellnessa.

Club Funimation Borik 4* odiše mediteranskim štihom te svojim gostima nudi raznovrstan i aktivni program. Zadivit će vas vodeni svijet i predivna kupališna uvala. Tijelo i dušu možete razmaziti u ekskluzivnom te vrhunski opremljenom Thalasso & SPA centru koji se prostire na 2500 metara kvadratnih. Lagani i zdravi obroci posluženi u hotelskom restoranu će zadovoljiti sve ljubitelje fine hrane. Zanimljivi animacijski program zaokupit će dječju maštu, a roditeljima dati dovoljno slobodnog vremena za odmor.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju