U slučaju Splićanke Ane Lončar, koja dolazi iz malog zaseoka Lončari gdje su otkrivena nalazišta gline, itekako vrijedi latinska izreka Nomen est omen. Ime je znak poprima puni smisao dok stvara unikatne šalice, tanjure, posudice i zdjele. Posuđe što nas tjera da zastanemo i usredotočimo se na trenutak hranu pretvara u ritual uživanja i umjetnički doživljaj. Tehnika kojom nastaju Anina keramička remek-djela potječe još iz 16. stoljeća, a u svom imenu ujedinjuje sreću i zadovoljstvo. Nešto više o tome tko je Ana Lončar i Raku keramici ispričala nam je autorica.

„Završila sam srednju umjetničku školu, smjer slikarstvo, te Umjetničku akademiju, smjer kiparstvo u Splitu. Ljubav prema umjetnosti je sa menom rasla i jos uvijek raste i sazrijeva u novim znanjima, iskustvima...

Živjeti okružen s umjetnosti je svojevrsan vid treninga, što ste više uronjeni u nju sve vas više zaokupljuje svojim bezvremenskim, gotovo filozofskim pitanjima. Inspiraciju pronalazim u prirodi, ljudima, osjećajima, u ljubavi. Intrigira me sadržaj u svojoj najužoj biti.

Tragam za univerzalnom istinom, i često dolazim do riješenja jednostavnosti, organskim materijalima, te čistim formama. Ponekad se poigram sa kontrastnim formama u istom objektu, kako bi naglasila mir koji pokušavam prikazati, te akcentirati. Kako vidmo svijetlo, tako što pokažemo mrak, ili obratno. Upravo zbog tih razloga sam se najviše pronašla u ovoj tehnici“, priča nam Ana Lončar, dodajući kako je jedna od posebnosti raku keramike upravo u vatri koja iscrtava efekte po glazuri čime se dobivaju jedinstveni predmeti.

„Raku je japanska tehnika glaziranja i paljenja keramike koja potječe još iz 16. stoljeća, a u svom imenu ujedinjuje sreću i zadovoljstvo. Predmeti zagrijani na 960 °C, prenose se u posudu te prekrivaju lako zapaljivim materijalom kao što su piljevina, suho lišće, slama te papir. Kako materijal gori bez prisustva kisika, dolazi do redukcije kisika tj. vatra nema izbora i do kisika dolazi na način da “pokupi” neki atom kisika iz plina kojima obiluju glazure.

Pritom dolazi do posebnih efekata na glazuri, kakvi se ne mogu proizvesti niti jednom drugom tehnikom. U završnoj fazi predmet se vadi iz posude te se uranja u korito s vodom. Svaki predmet izrađen u raku tehnici unikatan je i neponovljiv. Osnove tehnike ne traje dugo, međutim istraživanje mogućnosti je neograničeno“.

Za jedan predmet Ani je potrebno oko sedam dana rada i iznimno puno strpljenja, jer se nerijetko dogodi da predmet u postupku izrade pukne zbog naglih promjena temperatura. Jedno od mjesta gdje se može potražiti Anina keramika je Etsy.

„Etsy je osnovan 2005. godine kao web trgovina koja omogućava umjetnicima prodaju umjetnina. Danas je na platformi aktivno više od 1,5 milijuna kreatora, koji svoje proizvode prodaju kupcima čiji broj trenutačno iznosi 21,7 milijuna.

Među njima su također i hrvatski umjetnici kojima je Etsy web trgovina jedan od najboljih načina zarade preko interenta. Tu su također društvene mreže, te umjetničke galerije. Moji kupci koriste raku keramiku za upotrebu i kao samostalni objekt. Najviše kupaca imam u SAD-u, interesantne su mi bile narudžbe iz Japana, te sam poslala sushi set u Hollywood“, priča nam Ana i dodaje kako je u njezinom poslu najviše vesele pozitivne recenzije, koje nisu samo formalne zahvale nego i nerijetko tople riječi, ponekad poetski napisane.

„Počašćena sam spoznajom da moj rad krasi takve duboke duše“, kaže umjetnica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju