Azijski restorani zadnjih godina itekako su na cijeni, no samo neki od njih nude jelo koje na najbolji način spaja jednostavnost i kompleksnost – ramen. Na prvu, čovjek bi ga opisao kao „juhu s rezancima“, ali to naravno, ne može biti dalje od istine. Iza pripreme ramena stoji gotovo stoljetna tradicija (naziv se prvi put pojavio u kuharici iz 1928.), a dobro napravljen ramen prava je simfonija okusa.
Jelo se sastoji od bogato pripremljene juhe, koja se radi najčešće od svinjetine, piletine ili povrća, ali može biti i riblja. Naravno, unutra idu rezanci, ali i dodaci poput kuhanog jaja, povrća, algi, začina, mesa… Ipak, posebnost ramena krije se u juhi koja se kuha satima, kako bi bila što bogatija i finija.
Postoje i razne vrste ramena, kao što su shoyu (s umakom od soje), shio (blaža juha), miso (s dodatkom miso paste) te tonkotsu (kremasta juha od svinjskih kostiju). U kojoj ćete uživati, vaša je stvar, ali mogućnosti su prilično velike.
No, ramen nemojte pripremati ni slučajno ako nemate vremena. Znate da za neka jela poput skradinskog rižota čovjek treba biti naoružan strpljenjem? E pa, ista je stvar i za pripremu ramena, žurbe ne smije biti. Za početak juhu kuhate satima, kako bi dobili najfiniji mogući okus. A tek nakon juhe, kreće ubacivanje i ostalih sastojaka.
S obzirom na vrijeme pripreme, ramen se obično jede vani, jer je ovo tip jela za kojeg baš nemate vremena kad dođete s posla, ili se vraćate iz subotnje šetnje… Naravno, u današnje doba svekolike žurbe, za sve valjda postoji i „brža“ verzija, pa ako vam se ne čeka, razmislite i o ovom receptu kojeg smo svojevremeno objavili na našem portalu.
A kad smo već spomenuli kako se ramen jede vani, gdje ga komzumirati u hrvatskoj metropoli? Svakako se isplati otići do Petrinjske i na mjestu legendarne Mundoake sjesti u Torikaya Ramen Bar, gdje vas menu chefa Vida Nikolića neće razočarati. Nešto dalje na Ilici, blizu Britanca, smjestio se SOI fusion bar, koji na svom meniju nudi tri vrste ramena. A srećom, širenjem gastro scene ramen se ne nalazi samo u centru. U Španskom već par godina radi TORI, koji na svom meniju ima dvije vrste ove fine japanske juhe.