Možemo istraživati različite zanimljive i neuobičajene destinacije na kojima nismo bili, no Italija uvijek ostaje ono mjesto koje te privlači poput poznate talijanske serije Čarolija, koja je zalijepila za ekrane mnogobrojne hrvatske gledatelje. Zato kažemo – Italija? "Si, certo!" 

Hrana, puno dobre hrane

Nije bez veze Elizabeth Gilbert, svjetski poznata autorica knjige Jedi, moli, voli, izabrala upravo Italiju za istraživanje uživanja u životu, a u čemu možemo bolje uživati nego u hrani? Hrana je čista ljubav, a Italija je praktički kolijevka suvremene hrane, barem one koja se konzumira u Europi i Americi. Kad pomislimo na Italiju, odmah zamišljamo sočni umak od rajčica, pastu, mozzarellu ili pak pizzu. Nema mjesta u Italiji gdje se nećete dobro najesti, samo pripazite da ne idete u restorane u kojima se previše govori engleski ili u koje vas moraju vući za rukav. Najbolje je otići u one koji se nalaze dalje od turističkih atrakcija.

In vino veritas

Uz tako dobru hranu najbolje prianja dobro vino, kojega u Italiji ni u kojem slučaju ne nedostaje. Jeste li znali da je Italija jedan od najvećih svjetskih izvoznika vina? Također, zanimljiva je činjenica da su Talijani svjetski prvaci prema ispijenoj količini vina po glavi stanovnika. Svaki stanovnik popije nevjerojatnih 70 litara vina godišnje. U Italiji se njeguje kult vina, a više od 20 regija proizvodi vina na svoj vlastiti način. Svakako jedna od najpopularnijih vinskih destinacija, koja je dom najpoznatijih vina Italije, jest pitoreskna Toskana.

Jedinstvena arhitektura

U Italiji ćemo zadovoljiti sva svoja osjetila, pa tako i osjetilo vida. Trg svetog Petra u Vatikanu i Amfiteatar u Rimu. Kosi toranj u Pisi. Bezbroj fontana. Nalazište Pompeja. Povijesna jezgra Rima i Firence. Moramo li još što spomenuti? Apsolutni je užitak za oko vidjeti osmišljene kreacije vrhunskih stvaratelja iz prošlih razdoblja. Ako se želimo diviti arhitektonskim ostvarenjima, doći ćete na pravo mjesto jer je Italija svjetski broj 1 po broju zaštićenih lokaliteta.

Kultura, umjetnost i romantični talijanski jezik

Nema kulturnog područja u kojem Italija nije ostavila svoj duboki pečat. Mnogi poznati umjetnici bili su upravo Talijani. Tako je, primjerice, Italija iznjedrila Dantea i Petrarcu, Vivaldija, Da Vincija i Michelangela, koji se ističu u moru umjetnika. Vjerovala je u čovjeka i dala nam je renesansu. Također, najstarije sveučilište u svijetu upravo je u talijanskoj Bologni. Ako je glavni razlog vaših putovanja upoznavanje zanimljivih kultura, Italija je zemlja za vas. Usput naučite jedan od najromantičnijih, najmelodičnijih i najekspresivnijih jezika na svijetu. "Ma que bella cultura!"

Priroda koja ne prestaje inspirirati

Za sve ljubitelje avantura u prirodi Italija nudi pregršt raznolikih krajolika, i to počevši od prekrasnog Mont Blanca te Alpa, sve do najudaljenijeg otoka. U Italiji se svaka regija po nečemu ističe. Izdvojit ćemo Sardiniju, koja se ističe po svojim plažama, zatim Pijemont, koji je poznat po svojim planinama i jezerima, a Toskana pak iskače po svojim pitoresknim brežuljcima i Nacionalnom parku Cinque Terre, koji očarava svojom ljupkošću i bojama kućica.

Do iskustva koja nam Italija nudi nikad nije bilo lakše doći. Naišli smo na izvrsnu ponudu koja obuhvaća 4 dana Italije s 3 noćenja i polupansionom te različitim zanimljivim izletima. Ovo je definitivno nešto što se ne propušta. Italijo, dolazimo!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju