Norveška tvrtka Zeabuz u suradnji sa stručnjacima sa Sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU) u Trondheimu radi na nevjerojatnom ekološkom katamaranu bez vozača koji bi trebao biti pušten u promet sljedeće godine.

Električni samovozeći katamaran Zeabuz neće ispuštati nikakva zagađanja, a dizajniran je tako da se puni dok je usidren. Imat će oblik balona, a odjednom će moći prevesti maksimalno 12 putnika. Korisnici će ga pozivati na svoju lokaciju pritiskom na gumb poput dizala.

Slika nije dostupna Odabrano Novitet o kojem se priča: Električni romobil koji se puni dok "trčite" po njemu

Katamaran će prometovati uz kanal u norveškom gradu Trondheimu koji povezuje luku sa centrom grada. Udaljenost za koju je obično potrebno 15 minuta hoda, sada će se moći prijeći u svega 60 sekundi. Plovilo je dizajnirano i za prijevoz bicikala po potrebi.

Kamere i senzori na brodu skenirat će vodu u potrazi za potencijalnim preprekama te se sigurno kretati uz pomoć navigacijskog sustava nalik na one što se koriste u podmornicama i avionima.

Slika nije dostupna Odabrano Serial 1: Prvi električni bicikl iz radionice svjetskih kraljeva motora

Brod će biti dostupan za korištenje od 0 do 24 sata dnevno, sedam dana tjedno. Povrh svega, ideja je da bude potpuno besplatan za korištenje.

Svijet se sve više urbanizira, a većina gradova nalaze se u obalnim područjima ili uz plovne puteve. Ovo je jedan od načina kako da se smanje prometne gužve na ekološki prihvatljiv način, vjeruju u Zeabuzu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju