Ovi gradovi nemaju neku povijest ni kulturu, a jedan od razloga zbog kojih su izgrađeni je taj da bi turisti u njih hrlili!

Cancun, Meksiko

Ovdje gotovo ništa nije postojalo do 1970. godine, kad su vlasti odlučile napraviti turističku meku. Tad je Cancun brojao tek tri čovjeka, a danas, 45 godina poslije, dom je više od 200 hotela i njegovim stanovnicima se naziva 723 tisuće duša. Luksuzni resorti i golf tereni ono su što danas nudi, a ovdje odmaraju neki od najbogatijih ljudi svijeta.

Atlantic City, SAD


Do 1853. ovdje također ništa nije postojalo, da bi tada niknuo prvi u nizu hotela. Cesta je stigla 17 godina kasnije, a njome su na odmor počeli dolaziti i gosti. Za vrijeme prohibicije ovdje se točio alkohol, a prije 40 – ak godina glavna atrakcija postale su kockarnice, a gosti i danas u Atlantic City najviše dolaze radi ruleta, blackjacka i slični stvari.



Las Vegas, SAD

Nastao u pustinji Nevade 1905., kao jedna od postaja vlaka. No, legalizacijom kockanja dvadesetak godina kasnije grad je doživio boom, počeli su se otvarati razni hoteli, održavati elitni sportski događaji i danas je Las Vegas grad zabave. Svake godine ga posjeti 40 milijuna ljudi, a ovdje je posebno povoljan i hotelski smještaj, kako bi turisti što više novaca mogli ostaviti u kasinima.

Dubai, UAE

Najsjajniji grad Bliskog istoka nije oduvijek bio ovako glamurozan. Kad bi primjerice mogli uzeti vremenski stroj i vratiti se u 18. stoljeće, na mjestu Dubaia zatekli bi samo maleno ribarsko selo. Iako je u nekoliko navrata pokušavao sa širenjem, uzlet Dubaia počeo je tek 1948. godine, s velikim ulaganjima šeika Al Maktouma.

Prvi hotel otvoren je '59, a kada je nakon nekoliko godina otkrivena i nafta populacija Dubaia je uskoro porasla 300 posto. Danas je u njemu bogatstvo gdje god se okrenete, a posebno je zanimljiv otok u obliku palme gdje su kuće kupili neki od najbogatijih stanovnika svijeta i gdje je hotele otvorilo tridesetak velikih hotelskih lanaca.



Awaza, Turkmenistan

Neki 'turistički gradovi' su nastali pobjedom ambicije nad razumom. Jedan od slučaja je i Awaza, za koju je planirano da bude biser na Kaspijskom jezeru. U izgradnju su uložene milijarde, a danas se ovdje nalaze mnogi ekstravagantni i skupocjeni hoteli. Jedini je problem što se Awaza nikako ne može promovirati kao poželjno i elitno turističko odredište, iz razloga što je i u sred ljeta Kaspijsko jezero prehladno za kupanje i ljetne radosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju