Thompson i Fraser, Lytton, Kanada

Rijeka Thompson je treća po veličini u Britanskoj Kolumbiji . Karakteriziraju je brzina i mnogobrojni kanjoni te je zbog zoga puno bistrija od rijeke Fraser. Rijeka Fraser je najduža rijeka u Kanadi, a svoju blatnjavu boju može zahvaliti sedimentima koje pokupi kroz svoj tok.

Green i Colorado, Utah SAD
Colorado je jako duga rijeka koja teče kroz sedam američkih saveznih država. Poznata je po svojim kanjonima i brzacima. Colorado ima bistriju boju od rijeke Green koja nosi puno veće količine mulja. Te dvije rijeke sastaju se u nacionalnom parku Canyonlands u državi Utah.

Ohio i Mississippi, Cairo, SAD
Rijeka Mississippi je 10. najduža rijeka na svijetu, i proteže se od Minnesote do Meksičkog zaljeva. Sa sobom nosi puno manje sedimenta nego rijeka Ohio, što joj daje zeleniju boju.

Alaknanda i Bhagirathi, Indija
Rijeke Alaknanda i Bhagirathi su rijeke koje se napajaju iz Himalaja te su oboje jako važne za povijest i kulturu Hindusa. A prizor spajanja je nerealan, priznajte...

Rio Negro i Rio Solimoes, Manus, Brazil
Rio Negro, ili crna rijeka je najveća lijeva pritoka Amazoni, i najveća crna rijeka na svijetu. Ušće ovih rijeka je jedno od najvećih na svijetu, jer teku nekoliko kilometara jedna uz drugu.

Jialing i Yangtze, Chongqing, Kina
Rijeka Jialing je veoma bistra i mirna rijeka koja je prepuna ribe i života, aYangtze njena potpuna suprotnost. Yangtze je najduža rijeka u Aziji, a odlikuje JU tamna, prljavo smeđa boja koja je nastala uslijed velikog zagađenja.

Mosel i Rajna, Koblenz, Njemačka
Rijeka Mosel teče kroz Francusku, LuKSemburg i Njemačku sve do grada Koblenza gdje se ulijeva u Rajnu. zIdealno za ljubitelje industrije...

Drava i Dunav, Osijek, Hrvatska
Dunav je druga po veličini rijeka u Europi i prolazi kroz deset država. Svoj tok započinje u Njemačkoj da bi na kraju završila u Crnom moru. Drava počinje teći u Italiji pa kroz Austriju i Sloveniju i veliki dio Hrvatske, sve do Aljmaša, gdje se ulijeva u Dunav.

Ilz, Dunav i Inn, Passau, Njemačka
Ušće triju rijeka od kojih svaka ima svoju karakterističnu boju. Rijeka Ilz je mala planinska rijeka koja teče kroz bavarske šume sve dok se ne sretne s drugim dvama rijekama. Ima puno svjetliju i čišću boju od Dunava i rijeke Inn.

Rajna i Arve, Geneva, Švicarska
Rajna je treća po veličini rijeka u Europi i teče kroz Francusku i Švicarske alpe. Rajna je bistra, modra rijeka, dok je njena partnerica prava alpska rijeka mutne smeđe boje, koja se napaja iz alpskih ledenjaka. Sreću se u Genevi u Švicarskoj.

Granica dvaju oceana, Aljaska
Iako ovo tehnički nije ušće, ponekad se vide dvije različite boje kako se međusobno dodiruju. Spoj dvaju struja jasno je vidljiv bijelom linijom koja ih razdvaja. Radi se o kemijskoj reakciji koja nastaje nakon što se jedna struja, prepuna metala, susretne s drugom, i tada nastane pjena. Ovaj fenomen s vremenom nestane, kako struje slabe, ali opet postane aktivan kad struje ojačaju.

Sva ušća pogledajte u galeriji!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju