Dunav
Dunav je, nakon Volge, druga najduža i druga vodom najbogatija rijeka u Europi, a kroz povijest, kao i danas, uvijek je bio važan međunarodni plovni put. Rijeka danas teče kroz, ili čini granicu deset država, te je gotovo uvijek na karti brojnih riječnih kruzing kompanija. Prolazi kroz brojne europske metropole kao što su Budimpešta, Beč, Beograd, Bratislavu te uz sebe tvori brojna važna prirodna staništa, čak tri nacionalna parka, dva parka prirode te tri prirodna rezervata.



Rajna
Od izvora do ušća duga je oko 1.230, a od toga su plovna 833 km. Izvire u švicarskim Alpama, a ulijeva se u Sjeverno more. Ždrijelo Rajne je popularan naziv za gornju srednju dolinu Rajne, 65 km dugom dijelu rijeke između Bingena i Koblenza u Njemačkoj. Taj dio je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi u lipnju 2002. god. zbog jedinstvene kombinacije geoloških, povijesnih, kulturnih i industrijskih razloga. Upravo je zbog toga turisti vole, a brojne turističke kompanije potrudile su se da se ljepote Rajne nikada ne zaborave.



Mozel
Mozel izvire na sjeveroistopku Francuske, u Vogezima, a sa svojih 544 kilometara je ujedno i najdulji pritok rijeci Rajni. Najvažniji gradovi na rijeci su Nancy i Metz u Francuskoj, te Trier i Koblenz u Njemačkoj. U Luksemburgu rijeka protiče kroz nekoliko pitoresknih sela, od kojih je najpoznatiji - Schengen.

Majna
Majna je poznata po tome što je drugi najveći pritok Rajne, odmah nakon Mozela, a sa svojih 524 kilometara dužine, jedna je od najduljih rijeka u Europi. Majna je plovna od ušća, pa sve do Bamberga na pritoci Regnic (396 kilometara). Od 1992., Majna je povezana sa Dunavom kanalom Rajna-Majna-Dunav, te čini važan dio riječne prometne infrastrukture za cijelu Europu.

Seina
Ova rijeka teče kroz jedan od najpoznatijih gradova svijeta - Pariz, a sa svojom dužinom od 776 km je ona po dužini treća rijeka u Francuskoj. Obala rijeke u dijelu kojim protječe kroz Pariz uvrštena je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju