Ne čudi stoga što su omiljenoj svjetskoj slastici posvećena čak dva svjetska dana, 7. srpnja i 13. rujna na rođendan Miltona Hersheya, osnivača jedne od najvećih tvornica čokolade u svijetu.

1. Čokolada se dobiva miješanjem kakaa i šećera. Bijela čokolada stoga uopće se ne može nazvati čokoladom s obzirom da u ovim bijelim pločicama nema kakaa, ni kakaovog sirupa.

Sirovi čokoladni kolačići Hrana i piće Bez pečenja: Prefini čokoladni kolači od samo 3 sastojka

2. Belgijanci su među najvećim proizvođačima čokolade u svijetu, a zračna luka u Bruxellesu je mjesto na kojem se prodaje najveće količine čokolade – čak 800 tona godišnje.

3. Istraživanje iz 2013. godine je pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za 40 posto.

Ilustracija torte od čokolade bez brašna Hrana i piće Samo 2 sastojka: Najlakši recept za finu tortu od čokolade

4. Više od dvije trećine svjetskog kakaa se proizvodi u Africi, dok Obala Bjelokosti sama proizvede 33 posto svjetskih zaliha.

5. Ruth Wakefield je izumiteljca keksa s komadićima čokolade (chocolate chip cookie) koja je prodala recept jednoj američkoj tvornici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.

Pržena čokolada Hrana i piće "Napucane palačinke": Vruća čokoladna senzacija gotova za 10 minuta

6. Filmski djelatnici na setu vole za lažnu krv koristiti sirup od bobičastog voća, no u eri crno-bijelih filmova u te se svrhe kostio čokoladni umak. S njime je snimljena i legendarne scena pod tušem u filmu "Psiho" Alfreda Hitchcocka.

7. Svjetska industrija čokolade godišnje zaradi 110 milijardi američkih dolara. Za usporedbu, na Dan zaljubljenih u SAD-u se proda 5 posto cjelokupne količine čokolade u godini dana.

Regulira šećer u krvi: 5 razloga zbog kojih treba jesti kakao Kakao Jela i pića s dodatkom kakaa - 3 Jela i pića s dodatkom kakaa - 2 +1 Jela i pića s dodatkom kakaa - 1