Čarolija Bleda krije se dvjestotinjak kilometara sjeverozapadno od Zagreba i 50 km od Ljubljane, u prekrasnoj prirodi za koju su ponajviše zaslužne Julijske Alpe.

Gradić u Gorenjskoj živi u svako doba godine, većinom od turizma. Sadržaja ima ponajviše za one koji su zainteresirani za duge šetnje, trčanje, planinarenje, vožnju biciklom, istraživanje kulture i prirodnih ljepota i fine hrane. Kad je riječ o specijalitetima, ako volite kolače, provjerite može li kremšnita biti finija i kremastija od samoborske.

Jedna od prvih atrakcija koju ćete zapaziti u Bledu jest vožnja brodicom do jedinog slovenskog otoka, smještenog nasred Bledskog jezera. Do crkve Marijina Uznesenja turisti mogu unajmiti pletnu na vesla, koja podsjeća na venecijanske gondole. Ona polazi ispod Hotela Park, u Mlinu i ispred Veslačkog centra. Ovisno o mjestu polaska, do otoka vam treba 10 – 30 minuta. Posjetite crkvu i pozvonite zvonom i tako, prema legendi, ispunite želju. 

Tužna legenda 

Legenda govori o mladoj udovici Polikseni, koja je, neutješna zbog gubitka muža, skupila sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona. Tijekom prenošenja zvona na otok, brod je zahvatilo nevrijeme i zvono je potonulo. Nakon njezine smrti papa je na otok poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvijek čuje iz dubina jezera za mirnih i tihih noći.

Meka za fotografe 

Jedna od najjednostavnijih aktivnosti izazvat će u vama mir i divljenje. U šetnji oko jezera proći ćete dugačkom uređenom stazom, a prema želji možete i unajmiti kočiju ili bicikl. Sva tri bledska vidikovca: Mala Osojnica, Velika Osojnica i Ojstrica meka su za fotografe. Za uživanje u prekrasnim pogledima budite spremni na malo teži uspon, podosta strm. Na primjer, Mala Osojnica nalazi se na 670 m, a staza do vrha uzbudljiva je i vijugava, s ponekim srednje opasnim dijelovima. No isplati se svaki korak jer pogled oduzima dah.

Bledski dvorac

S još jednog mjesta pruža se savršen pogled na jezero, a to je Bledski dvorac. Popnite se na visoku stijenu i istražite najstariji slovenski dvorac - unutra možete pronaći različite sadržaje iz svih aspekata života na dvoru. Kapelica, kovačnica, tiskara u kojoj se nalazi replika Gutenbergova stroja, vinski podrum, promatračka kula, dućan sa suvenirima, dućan s proizvodima od meda i muzej s podacima.

Kamo na rućak? 

Preporuka za restoran jest Oštarija Peglez'n, u kojem možete pojesti finu svježu ribu, ali i ostale specijalitete. Osim toga, jedan od boljih je i restoran Sova. Ostavite mjesta i za originalnu bledsku kremšnitu u hotelskoj Kavani Park. Domaćini toga kraja toliko su ponosni na ovu slasticu da u Bledu možete pronaći sladoled s okusom kremšnita ili kremšnita drive-in.

Smještaj zaista nije teško pronaći, čak i ako to ne učinite unaprijed. Gotovo svaka kuća u blizini jezera iznajmljuje sobe ili apartmane. 

Jednodnevni izlet u Brežice: Preslatki slovenski gradić uz granicu koji nudi puno više od povoljnijeg šopinga Brežice - 28 Brežice - 22 Brežice - 26 +24 Brežice - 25

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju