Panteon
ili po „naški“ rečeno hram svih bogova jedna je od najbolje očuvanih zgrada iz nekih davnih vremena u svijetu, a sad, prvi put u 1900 godina postojanja, u njega će se početi naplaćivati ulaz!

Talijanski ministar kulture Dario Franceschini najavio je kako će ulaznica za hram stajati „nekoliko eura“, a s naplatom će se početi pred kraj godine. „Moramo se samo dogovoriti gdje ćemo staviti kućicu za prodaju karata“ – dodao je, a pretpostavlja se kako će karta stajati 3 eura.



Govorkanja o mogućem naplaćivanju pojavila su se još u siječnju, ali ih je ministar Franceschini definitivno potvrdio prošli tjedan. Panteon godišnje posjeti preko 7 milijuna turista, čime ova građevina spada među najpopularnije u Vječnom gradu.

Hram je sagrađen za vrijeme vladavine cara Hadrijana, preživio je i nekoliko pljački, a poznat je i po otvoru na sredini kupole, kroz koju ulazi svjetlost (ili kiša, ovisno o vremenu). Nekad je služio i kao crkva, a gotovo je nevjerojatno kako je očuvan i nakon skoro 2 tisuće godina.

> Što se događa s tisućama kovanica iz najpoznatije svjetske fontane?

U svakom slučaju, tko ne želi plaćati rimske atrakcije, još uvijek može ubaciti novčić u fontanu Trevi ili sjesti na Španjolske stube, jer je jedno i drugo – posve besplatno.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju