1. Istražite destinaciju

Dobro istražite odredište, informirajte se o smještaju, lokalnim atrakcijama i gastronomskim specijalitetima. Na internetu pronađite sve kako biste što bolje dobili uvid u lokaciju na koju se planirate uputiti. Ne budite lijeni i istražite sve unaprijed. Pogledajte što je sve zabranjeno unositi u zemlju u koju putujete, je li se potrebno cijepiti, proučite recenzije i naučite koji izraz na jeziku zemlje u koju putujete.

2. Ako ste u mogućnosti, putujte onda kada je najjeftinije

Ako putujete avionom, uglavnom će vam se najviše isplatiti putovati utorkom i srijedom jer je tada najjeftinije. Subotom je najskuplje, stoga ako ste u mogućnosti, radije putujte tijekom radnog tjedna. Čak i ako putujete ostalim prijevoznim sredstvima, primjerice autobusom ili vlakom, obratite pozornost na cijene jer se one mogu razlikovati i po satu polaska. Koja kinta više dobro će vam doći kada stignete na lokaciju. Također, radije putujte noću kako biste uštedjeli na vremenu provedenom na putu, ali i na jednoj noći smještaja.

3. Ne brinite se ako zaboravite promijeniti novac prije putovanja

Stara navika mijenjanja novca prije putovanja sve je manje praktična jer gdje god da se nađete, možete s bankomata podići lokalnu valutu po tečaju banke. Na nekima je to čak moguće učiniti bez dodatne naknade. Nema više ni bojazni da ćete tijekom putovanja ostati praznog džepa pa sreću tražiti po neprovjerenim mjenačnicama. Osim toga, na većini mjesta možete plaćati i karticom što je prednost jer se ne morate bojati da će vam netko otuđiti većinu budžeta koju imate za putovanje.

4. Radije nosite karticu nego gotovinu

U ovom slučaju ne morate razmišljati koliko novca imate u novčaniku. Naravno da je pametno u novčaniku uvijek imati nešto kuna, kao i strane valute zemlje u kojoj se nalazite, no karticom je moguće plaćati u lokalnim supermarketima, kafićima i restoranima, a njima možete platiti i put i smještaj. Provjerite jedino prihvaćenost kartica u zemlji koju namjeravate posjetiti, Mastercard® kartice inače su među najprihvaćenijim karticama na svijetu, a plaćanje je karticom na većini POS terminala u Europi najčešće bez naknade.

5. Isplanirajte budžet i aktivnosti

Provjerite cijene prijevoza, smještaja, hrane i ulaznica za razne znamenitosti jer ako ste dobro informirani, izbjeći ćete nepotrebne troškove. Dodatno si možete olakšati ako unaprijed platite smještaj te kupite ulaznice za muzeje ili razna događanja, a to lako možete učiniti preko bankovnih mobilnih aplikacija.

6. Razmislite o sigurnosti

Ako izgubite prtljagu ili ako vam se nešto dogodi, bit će vam drago da imate putno osiguranje. Također, svakako je dobro da uz sebe imate broj najbližeg veleposlanstva ili konzulata.

7. Ne zaboravite na lijekove i prvu pomoć

Ako morate piti lijekove, obvezno ih imajte uz sebe. Dodatni je savjet da uz lijekove sa sobom ponesete i recepte kako ne bi došlo do neželjenih nesporazuma. Flaster, samoljepljiva vrpca i rukavice dobro će vam doći čak i kod ozljeda od obuće i puno hodanja.

8. Napravite popis električne opreme

Mobitel, punjač, fotoaparat... svu opremu stavite na popis, a zatim provjerite koju vrstu utičnice koristi zemlja u koju putujete i trebate li adapter. Svakako je dobro ponijeti i prijenosni punjač za mobitel, posebno ako na njemu imate sve važne dokumente.

9. Saznajte što više informacija o odredištu kako biste se lakše sprijateljili s lokalcima

Iako na internetu možete saznati gotovo sve o destinaciji na koju putujete, nije isti doživljaj kada se posjete mjesta za koje znaju samo lokalci. Oni vam mogu otkriti tajne koje nećete pronaći ni u jednom turističkom vodiču, a njihove iskustvene priče pomoći će vam da se snađete kao da ste tamo odrasli.

10. Svu dokumentaciju imajte na e-mailu

Isprintajte baš sve potvrde, dokumente, papire i planove koji vam zatrebati, no ne zaboravite ih imati i u digitalnoj verziji na e-mailu ako vam se neki od papira zagubi.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju