Budimo pošteni prema sebi i priznajmo da često na putovanjima trošimo novac na potpune gluposti. Kako bi ih lakše izbjegli, donosimo sljedeće savjete.

Ne bukirajte prerano

Lako se uživjeti u put na koji idete, i od velikog uzbuđenja odmah bukirati hotel, let ili resort. No, to je pogrešno, jer se nekad jednostavno isplati sačekati i uloviti neku akciju ili bolju ponudu. Šest do osam tjedana prije puta je najbolje razdoblje za kupovinu avionske karte, a ako putujete u srcu sezone, to volja napraviti 3 – 4 mjeseca prije puta.

Ipak, ne čekajte predugo


Naravno da ponudu, kad je povoljna, treba brzo ugrabiti. Naravno, ne trebate put plaćati godinu dana unaprijed, ali kad se pojavi dobra prilika, bitno ju je čim prije uzeti…



Ne uzimajte taxije

Taxiji su mjesta na kojima umire mogućnost povoljnog putovanja – jednostavno, njihova cijena je uvijek previsoka. Jedino kad se isplati uzet taxi je situacija kad vožnju dijelite s više ljudi ili kad hitno trebate prijevoz kasno navečer. Koristite javni prijevoz čim više.

Svakako uzmite putno osiguranje

Može se često činiti kao nepotrebni trošak, ali zaista nikad ne znate koja vas nesreća može zateći na putovanju. Uvijek vam se može dogoditi lom noge, gubitak skupe foto opreme ili nešto treće. A u tom slučaju, uplaćeno putno osiguranje dobro će vam doći.

Ne odbacujte smještaj u hostelima

Nemojte imati stereotipe o hostelima kao neurednim i zapuštenim mjestima. Mnogi hosteli danas izgledaju bolje od hotela, a nude zabavu na Playstationu, Xboxu, biljarske stolove…



Ne jedite u blizini znamenitosti

Primjerice kad ste u Rimu ne morate jesti baš odmah pokraj Koloseuma, jer ćete obrok platiti mnogo više nego da ga pojedete malo dalje. Ovdje je ujedno problem i kvaliteta, jer mjesta u blizini znamenitosti često i nemaju dobru hranu, s obzirom da turisti ovdje obično ionako navrate tek jednom

Ne mijenjajte novac na aerodromu

Radije dio novca bacite ili potrošite na nešto nepotrebno, nego ga mijenjajte na aerodromu. Tečajevi su katastrofalno nepovoljni, a pravilo je da što ste dalje od 'svoje' valute, tečaj je po vas sve gori.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju