Dehidracija je glavni razlog mamurluka nakon noći provedene u ispijanju alkohola. Alkoholna pića sama po sebi dehidriraju organizam, dok ispijanje piva potiče i prekomjernu potrebu za uriniranjem, što dodatno olakšava organizam od vode.

Australski znanstvenici s instituta Griffith University Health odlučili su istražiti mogućnost ispijanja omiljene gorke tekućine bez neugodnih posljedica, te napravili pivo koje ne izaziva mamurluk.

U komercijalno pivo obične jačine i lagano pivo sa smanjenim postotkom alkohola dodali su elektrolite – tvari čiji manjak u tijelu povezujemo s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput dehidracije, produljenog gladovanja, proljeva i povraćanja.


Ova su piva dali na testiranje osobama nakon vježbanja, a potom mjerili razinu hidriranosti, odnosno dehidriranosti kod ispitanika. Studija je pokazala da je lagano pivo s dodatkom elektrolita tri puta učinkovitije u borbi s dehidracijom od klasičnog piva s istim dodatkom.

Ono što je najbitnije - dodani elektroliti nisu izazvali promjenu okusa kod piva, što su potvrdili i ispitanici.

Istraživači su istaknuli kako ispijanje piva nakon vježbanja nije pametan potez, jer opterećuje već dehidriran organizam, no ispijanje laganog piva s elektrolitima pokazalo se boljim odabirom od svih drugih pivskih alternativa.

'Znamo da je pivo vrlo popularno rješenje za kojim ljudi posežu nakon vježbanja i sportskih napora. Upravo smo zato željeli istražiti kako smanjiti negativan učinak alkohola na ljudski organizam, a ljudima ponuditi mogućnost koja će poboljšati hidriranost tijela,' pojasnio je znanstvenik Ben Desbrow.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju