Svi znamo da je Španjolska prepuna znamenitosti, no koje je najbolje i najljepše mjesto u najvećoj državi Iberijskog poluotoka? Kako bi odgovorili na to pitanje, ovaj put su Španjolci iz ankete odlučili isključiti turiste te su dali svojim građanima priliku proglasiti najljepše male gradove Španjolske!

Novine El Pais, inače najčitanije u zemlji, nedavno su pozvale čitatelje da odaberu pet najljepših mjesta u državi. Prije glasanja objavljena je lista s 250 gradova koji imaju manje od 10 tisuća stanovnika. U pet dana, koliko je anketa trajala, na adresu El Paisa stiglo je oko 5 tisuća glasova, sasvim dovoljno da vam pomognu kao putokaz koja mjesta u Španjolskoj nikako ne smijete zaobići.

Najljepšim mjestom proglašen je grad Albarracin, smješten u regiji Aragon. On ima sve što bi zaljubljenik u kulturu mogao poželjeti – katedralu, stare zidine, povijesno gradsko središte, ali i ruševine alcazara, klasične utvrde koju su nekoć duž cijelog poluotoka podizali Maori.

Odmah iz njega, smjestio se jedan asturijski gradić imena Cudillero. Uske uličice, kuće u raznim bojama, položaj između planina i mora, ali i amfiteatar te palača Quinta de Selgas značajke su ovog grada koji će teško posjetitelje ostaviti ravnodušnim.

Santillana del Mar Santillana del Mar (Foto: Getty Images)

Za trećeplasirani grad moramo otići do regije Kantabrija. Tu se nalazi grad Santillana del Mar, za koji su neki možda već i čuli, s obzirom na to da se u blizini nalazi i slavna špilja Altamira, najpoznatija po crtežima iz doba paleolitika. Ako je vjerovati El Paisu, ovaj je grad obvezna postaja za sve koji prolaze Kantabrijom.

Grad Ainsa, smješten u Aragonu, nalazi se na 4. poziciji. Ovdje valja naglasiti važnost povijesnog centra, kojem se moguće jedino diviti. I za kraj top 5 zatvaramo s mjestom La Alberca u Kastilji, koje je poznato po divnoj arhitekturi, ali i po tome što se nalazi na nadmorskoj visini od 1000 metara.

Bilo kako bilo, u koji god od ovih 5 gradova svratite, uvjereni smo da nećete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju