Udaljeno od prometnica i naselja, Lokvarsko jezero idealno je mjesto za bijeg u osamu. Tu se ne čuje ništa osim šapata šume, a udah svježine teško se može mjeriti sa zrakom u gradu. Idiličnu tišinu oživjele smo zvukom kamenčića koji se sudaraju s vodom. Teško je zamisliti da je ovdje prije 1952. godine bilo naselje koje je činilo 69 kuća, 3 pilane, slastičarnica, gostionica i kapelica. Naime, to jezero nastalo je izgradnjom brane kojom je zaustavljena rijeka Lokvarka, a čiji su radovi završili 1954. godine. Prvobitni naziv Lokvarskog jezera koji se i danas zadržao među lokalnim stanovništvom jest Omladinsko jezero, u čast graditeljima velike brane koju su stvorile omladinske radne brigade.

Lokvarsko jezero Lokvarsko jezero (Foto: Sandro Sklepić)

Vozeći se dalje kroz zaleđe Kvarnerskog priobalja, stigle smo u Delnice, središnje područje Gorskog kotara. Poviše Delnica nalazi se Planinski centar Petehovac, s kojeg se prostire pogled na najviši hrvatski grad i planine. Ovdje teško da vam može dosaditi jer uz prekrasan pogled koji puca na sve četiri strane svijeta, u sklopu objekta postoje tereni za razne aktivnosti kao što su boćanje, nogomet, ali i idelna prostranstva za zimske sportove.

Pogled prema Delnicama s Planinskog centra Petehovac Pogled prema Delnicama s Planinskog centra Petehovac (Foto: Sandro Sklepić)

Mi smo se okušale u boćanju, ali igru je brzo prekinuo miris hrane koji je dopirao iz restorana. Teško je bilo odoljeti lokalnim specijalitetima. Za predjelo su nam poslužili krem juhu od gljiva i maneštru od mahuna. Zatim smo kušale dinstanog jelena u umaku od povrća uz knedle od krumpira, punjeni pohani lungić na posteljici od mladih mahuna, goranski ražnjić s povrćem i kuhanim krumirom, piletinu sa začinskim sezamom i tjesteninu sa sezonskim povrćem. A na kraju smo se zasladile domaćim štrudlama od šumskog voća i jabuka.

Ponuda restorana Planinski centar Petehovac Ponuda restorana Planinski centar Petehovac (Foto: Sandro Sklepić)

Nakon što smo jele kao kraljice, nismo mogle propustiti šetnju Risnjakom. Poučna staza Leska duga je svega 4 kilometra, ali dovoljno raznolika da upoznamo gotovo sve čari ovog nacionalnog parka. Na skreću, nismo se upoznale s risom, najpoznatijim stanarom ovih prostora, ali zato jesmo s leptirima koje je ovdje nemoguće izbjeći.

Nacionalni park Risnjak Nacionalni park Risnjak (Foto: Sandro Sklepić)

A-klasa zatim nas je dovezla na sjeverozapad Hrvatske, gdje nam je obitelj Leš pokazala kako turizam ne cvate samo uz obalu. Glavna atrakcija imanja u mirnom zaseoku Lazi nedaleko od Tršća dosad je bila stara goranska kuća iz 1860. godine koja je potpuno uređena u izvornom rustikalnom stilu, a u nju stane osmero ljudi. Veliku popularnost stekla je, odmah nakon izgradnje, i kućica na stablu opremljena solarnim panelom. Nakon što smo istražile tu glamping, robinzonsku oazu, ugledale smo adrenalinski park. Iako nismo bile adekvatno obučene za avanture u zraku, nismo mogle odoljeti da ne isprobamo barem zipline. To se iskustvo ne propušta!

Mercedes A-klasa Mercedes A-klasa (Foto: Nova Studio)

I dok smo uzbuđeno koračale prema Mercedesu koji nas vozi na naše zadnje odredište, isprobale smo najnoviju verziju aplikacije koja je povezana s našom A-klasom. Aplikacija je dostupna za iPhone i pametne telefone koji koriste operativni sustava Android, a pojednostavljuje korištenje i održavanje automobila. Tako smo i prije ulaska u samo vozilo uključile navigaciju kako bi nas spremno dočekala kad uđemo u Mercedes i dovezla do posljednje točke putovanja – predivnog Čabra koji je okružen stoljetnom crnogoričnom šumom i kristalno čistim rijekama.

Čabar Čabar (Foto: Sandro Sklepić)

 

Po najljepšim cestama Hrvatske vozimo se u novoj Mercedes A-klasi koja je znatiželjna poput nas. Otkrijte kamo će nas dalje odvesti!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju