23. Kitchen & grill Plac, Dolac 2
Uz lijepu ponudu vina Filipec, Plac nudi svega pet piva, ali su zato cijene hamburgera više nego pristojne. Hamburger je 22 kune, cheeseburger 25, navodno sve 100% beef. Sjedim na pretihoj, mrtvoj terasi pored najboljeg bureka u gradu. Srećom, riješili su se nekad napornih hičkokovskih golubova, Rubelj je zatvoren, propada u tišini, javite nam ako znate vlasnika ove totalno vrhunske lokacije - ne pitamo za cijenu! Plac je odijeljen od ribljeg restorana žardinjerama s biljkama, ali fali atmosfere, definitivno. Vjerojatno je ljepše i življe tijekom sunčanog dana, ali o tome nekom drugom zgodom. Za pola sata (!?) dolazi ne prevelik burger, meso fino i debelo, ali nedovoljno veliko, pa je lutrija zagristi ga jer bježi po pecivu.


Lepinja suha, mrvicu stara, nikako ne zadovoljava. Umak u tragovima, sad sladak,sad senfast, dva lista salate, ringa rajčice i luk. Prvi dojam nije toliko loš, ali onda nahrupi suhoća i praznina. Nema začina, soli, ljutine, okusa, ničeg za uloviti se. Brzo se pojede i ostane tek peckava praznina, dakle, tri kapi safta na tanjuru. Svejedno, stvarno je jeftino, i nema ništa negativnog ni za zamjeriti, iako mi je konobar donio hamburger umjesto naručenog cheeseburgera. I naplatio. Idemo dalje... Na burek.

Ocjena: 6,5

24. Pivana, Ilica 222

Na mjestu starog lokala K pivovari (neki tragovi još postoje), niknula je – Pivana. Ulaz okićen etiketama, pivske bačve, otvarači, lusteri od boca i krigli... Dakle, pivski raj, još više pojačan decentnom, elegantnom glazbenom podlogom u vidu Elvisa i sličnih velikana... Sve u drvu, sve u pivu, oduševljen naručujem stolno, kućno pivo Pivanu, za sebe hamburger, i za mladu damu Pileća krilca. Pivana nije Žuja, kako sam pomislio u prvi trenutak, nefiltrirana je, nepasterizirana, medna, svježa i voćna. Prvi put mi nije sjela, drugi put definitivno jest. Budućnost će pokazati ostalo, za sada prst gore.


Pileća krilca nisu vidjela marinadu, i umak je po mom skromnom sudu presladak. No, obzirom da ja preferiram bavarske senfaste umake pred američkim šećernim, mislim da će ljubitelji Snickersa doći na svoje. Porcija obilata, pekarski krumpir sjajan. Dva burgerčića nisu oduševila. Pecivo je jako ukusna i meka žemlja, meso nije loše, ali ne znam kako bih ga opisao, povrće je rezano na kockice, kao za bebi voćnu salatu. Tri umaka i fantastičan pečeni krumpir, hrskav i dobro zapečen podižu ocjenu, ali sam hamburger ne oduševljava. Niti nakon drugog piva... Dakle, atmosfera sjajna, pivo na nivou, burgeri tek u pubertetu. U biti, nazovimo ih „sendviči s pljeskavicom“ i zaželimo im brz i uspješan uspon. Jer mjesto je bomba.
Update: Već drugi dan sam se satro izvrsnim, taman gustim filekima. Dakle, obavezno posjetiti.

Ocjena: 7

25. Kraljice, Koturaška cesta 51
Ako je meso najbitniji dio hamburgera, onda imamo stvarno toplu preporuku. Naime, Kraljice, skrivene negdje između željezničke pruge, HINE i EPH-a, skrivaju tajni travnički recept koji razara svako nepce. Dakle, tako valjda meso treba imati ukus. U ponudi su hamburger, cheeseburger i Queensburger, od kojih ovaj potonji ima 300 grama mesa i debljinu palca Shaquillea O'Neala. Dakle, mašala.


Oduševljenje mesom prati i tajni dodatak gospođe majke (kćer je za ekonomski i PR sektor, iako uredno okreće ćevape manirom pravog profesionalca), a zove se – domaći pinđur. On ide na vrh mesa, između rajčice, krastavaca i nesoljenog luka. U cheeseburgeru je iznenađenje netopivi mladi mliječni sir po travničkom receptu, priča za sebe.


Umak je domaći, na bazi vrhnja i rajčice, a pecivo dolazi od tajnog pekara s tridesetogodišnjim iskustvom kojeg zovu samo nadimkom i tajanstveno se smješkaju. Pecivo je i najveći problem jer izgleda nekako suhonjavo, sparušeno, iako je potpuno svježe i mekano, slatkasto. Mrva više sezama – ne bi škodila. Porcije su obilate, cijene od 20-30 kuna, gemišt postojan, a jedina zamjerka uz najuži WC na svijetu je nedostatak dodataka. Nema ni krumpirića, ni luka, ni umaka, a ne bi nedostajala ni mrvica ljutine. No, sve skupa, najtoplija preporuka.

Ocjena: 8
 
Prijašnje recenzije potražite ovdje!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju