Putnici koji vole čitati umjesto već klasičnog nošenja knjige na put mogu se radije zaputiti u gradove u kojima su napisane neke knjige koje su čitale generacije prije, koje čitaju generacije sad, a zasigurno će ih čitati i buduće generacije. Tako možete uživati u Oxfordu i pokušati dočarati gdje su svoja remek-djela pisali Tolkien i C. S. Lewis ili se izgubiti ulicama Sankt Peterburga i imati u glavi djelo klasika ruske književnosti – Dostojevskog. Naravno, tu su i mnogi drugi gradovi, pa krenimo lagano s opisom...

Edinburgh

Prvi grad koji je ponio titulu UNESCO-ova grada literature bio je upravo glavni grad Škotske 2004. godine. Grad je bio dom za neke od najpoznatijih autora Škotske, uključujući Arthura Conana Doylea, iz čijeg je pera izašao Sherlock Holmes, ali i Walter Scott, autor knjige Ivanhoe. Kad smo već kod Scotta, recimo kako je njegov spomenik drugi najprepoznatljiviji simbol grada, odmah nakon dvorca. No ako se ovim starijim autorima i niste previše bavili, sigurno ste čuli za J. K. Rowling, ženu koja je stvorila Harryja Pottera. Stoga posjetite „Elephant House“ koji se reklamira kao rodno mjesto malog čarobnjaka. Ako slučajno odlučite posjetiti Edinbrugh, a ljubitelj ste literature, predlažemo da to ove godine učinite između 10. i 26. kolovoza, kad se održava Internacionalni festival knjige.

Buenos Aires

I dok polako, ali sigurno u svijetu elektroničke knjige sve više i više zamjenjuju one u koricama i samim tim knjižare lagano nestaju, u Buenos Airesu to nikako nije slučaj. Čitanje je itekako živo, čemu u prilog govori i činjenica kako je prijestolnica Argentine treći grad s najviše knjižara po broju stanovnika na svijetu (odmah iza Melbournea i Lisabona). Posebno bez daha ostavlja knjižara El Ateneo Grand Splendid, koja se smatra najljepšom na svijetu, a do 2000. se tamo nalazio plesni centar. Također, ovdje su živjeli i stvarali veliki južnoamerički književnici poput Borgesa, Cortazara, Caseresa, a trenutačno traje i sajam knjige, koji završava 13. svibnja.

Buenos Aires Buenos Aires (Foto: Getty Images)

Sankt-Peterburg

Bilo koji zaljubljenik u rusku literaturu mora se osjećati sretnim prilikom posjete Sankt Peterburgu. Naime, ovdje je Raskoljnikov proživljavao svašta u Zločinu i kazni, svoje novele tu je smještao i Gogolj, a Vronski i Ana Karenjina također su se našli u Petrogradu. Naravno, grad nije ugostio samo mnoge literarne junake već i književnike, pa se ulicama još osjećaju duhovi Dostojevskog i Nabokova. Kad smo već spomenuli Fjodora Mihajloviča, recimo i da su njemu u čast organizirane brojne ture gradom.

Dublin

Na spomen Dublina dovoljno je spomenuti knjižnicu Trinity koledža, koja sadrži mnoštvo starih i vrijednih knjiga. Također, postoji i muzej pisaca, s bogatom kolekcijom djela koju su za sobom ostavili Joyce, Wilde, Yeats i drugi plodni autori. Tko se želi opustiti, vrijedi mu posjetiti Dublin Literary Pub Crawl, gdje se povijest književnosti miješa s dobrim irskim viskijem. Ipak, autor kojeg najviše povezujemo s Dublinom jest James Joyce, tako da vam ture s njegovim imenom nude na svakom koraku. S obzirom na situaciju, pretpostavljamo da neke vode i – Hrvati.

Oxford

Pustimo na trenutak činjenicu kako ovaj grad vrvi knjižnicama u kojima možete naći valjda sve ikad napisano. Stoga možda i ne čudi što je grad dao neke od najvećih književnika svih vremena, a onaj koji je izmislio Hobita i Gospodara prstenova, J. R. R. Tolkien, svakako je jedan od njih. Njegov bliski prijatelj C. S. Lewis svijetu je podario Kronike iz Narnije, a Lewis Carroll, koji je ovdje studirao matematiku, i dandanas oduševljava najmlađe pričom o Alisi u zemlji čudesa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju