Kad Fabiana muti jaja, nastaje kremasta senzacija koja se može usporediti s guštom jednakim onom koje stvara fini komad mesa što se topi u ustima. Potvrdili su to i smrtno ozbiljni mesojedi. No ako vam domaća jaja i mladi izdanci šparoga nisu dovoljni za ekstazu, u Buščini se kriju poslastice u koji god da kutak jelovnika zavirite. Možda je to zbog istančanog osjećaja za detalje, domaćih namirnica ili kreativnog kombiniranja sastojaka što uveseljava maštu – tajnu zna vlasnica i kuharica Fabiana Mijanović.

Fritaja Fritaja (Foto: NB)

Kad smo prvi put navratili u tu toplu konobu i izašli oduševljeni i morem i kopnom na tanjurima, kaminom i zelenilom, posumnjali smo u to da smo pali pod utjecaj vedrih i srdačnih domaćina. Zato smo se morali vratiti (više od nekoliko puta) ne bismo li opravdali tvrdnju da je Istra opasan protivnik Toskani. Vidjeli smo i nasmijane Talijane, Slovence i Austrijance, ali razlog dobroj volji nije bio tek entuzijazam zbog putovanja i odmora.

Da ne bi bilo zabune, konoba Buščina u istoimenom mjestašcu kraj Umaga nije nepoznanica. Barem ne Michelinovim inspektorima koji su pohvalili domaće namirnice, vještu pripremu i slast koju pružaju jela. Imali su i pokoju lijepu riječ za rustikalni ambijent, filozofiju iskorištavanja lokalnih namirnica. Možemo pretpostaviti da su uživali i u vrhunskom maslinovu ulju čija je kvaliteta ovjenčana svjetskim nagradama. Onima koji ne vjeruju dok ne probaju preporučuje se kušati redom do deserta i prepustiti se u ruke domaćina koji će preporučiti i vino istarskih majstora.

Buščina - 2 Buščina - 2 (Foto: NB)

Dok traju šparoge, na meniju imaju kremu od svježeg sira sa šparogama, kremastu juhu od šparoga u čikari, poširano jaje s kremom od krumpira, šparogama i pršutom, lazanje od brancina i šparoga te semifreddo od kikirikija i šparoga. Da moramo odabrati samo jedno jelo s menija, to bi zasigurno bile lazanje koje nemaju puno sličnosti s klasičnim načinom pripreme. Između dva hrskava, ali meka lista tijesta čeka lijepo začinjen sočni nadjev. S takvim je jelom na tanjuru lako razumjeti Garfielda i zaboraviti na razgovor za stolom.

Uz vatru Uz vatru (Foto: NB)

Onima koji vole ugodna iznenađenja svidjet će se i kremasti sladoled od jogurta s maslinovim uljem, odležanim balzamičkim octom i solju aromatiziranom tipičnim istarskim teranom. Pucketava zrnca soli koja otvaraju slatke okuse i osvježavajuće note bacaju potpuno drugo svjetlo na ledenu poslasticu.

Buščina - 3 Buščina - 3 (Foto: NB)

Na jelovniku počasno mjesto imaju i jela vođena tartufima, autohtonim boškarinom, biftecima i fiorentinama. Kao i rakovicama, škampima i ribom. Za klasičare se pod pekom pripremaju hobotnice, teleća koljenica, lignje i janjetina, pod dlanovima se oblikuju pljukanci ili rade makaroni, fuži, njoki…

> Iskusi Hrvatsku na kotačima: 3 road tripa na koja se isplati putovati kamperom

Sorbetto, panna cotta štrudle i palačinke također su bliže klasici, a oni koji uživaju u otkrivanju novih okusa mogu kušato kozji sir s karamelom i ružmarinom, čokoladnu tortu s maslinovim uljem te osvježavajuću tortu od limuna i oraha. Kako i piše na meniju, nema ga uvijek, ali kad ga ima, preporučit će vam i mille foglie.

Dani šparoga odličan su razlog za posjet Istri, a prije putovanja na internetskim stranicama klastera sjeverozapadne Istre možete proučiti popis restorana i konoba koje sudjeluju sa svojim specijalitetima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju