Kada ste na putovanju šteta je otići u lance brze prehrane ili na slična mjesta pored toliko lokalnih kuhinja. Donosimo preporuke koje nacionalne specijalitete svakako trebate probati diljem europskog kontinenta!

Austrija

Dobro, ovdje nema pretjerane filozofije. Ako želite jesti pravo austrijsko jelo, naručite ono što je dosta popularno i kod nas, bečki odrezak. Radi se o pohanom telećem odresku, a uz njega obično kao prilozi idu krumpir ili riža.

Belgija

Moules – frites. Da, znamo da gledate u čudu, a kad vam objasnimo o čemu je riječ čudit ćete se još i više. Radi se o dagnjama koje se mogu pripremati na razne načine, a zatim se poslužuju s hrskavim pomfritom! Eh, da ovo vide neki dalmatinski ribari…

Danska

Jelo koje biste trebali naručiti u zemlji Lego kockica zove se Ollebrod. Radi se o juhi od kruha i piva koja se često poslužuje sa šlagom, pa se čini kako je riječ o desertu iako se poslužuje i kao glavno jelo.

Engleska


Zaboravite stvari kao što su fish & chips. Pečena govedina i jorkširski puding englesko je nacionalno jelo koje ide u paketu, pa kad vas put nanese na Otok, obavezno ga naručite.



Francuska

Pot au feu, ime je francuskog nacionalnog jela. Radi se o goveđem odresku koji se obično sprema zimi, a uz njega se obično poslužuje mrkva, celer, riža…

Njemačka

A Nijemci ko Nijemci, mogu imati puno toga, ali naravno da su im nacionalno jelo kobasice, točnije Currywurst. Ova kobasica se obično poslužuje već narezana u umaku od curryja i kečapa, a uz nju idu i nezaobilazni prženi krumpirići.

Grčka


I dok Turci uživaju u kebabu, Grci vole Gyros! Radi se najčešće od miješanog mesa, a sprema ga se na isti način kao i kebab. Obično ide s rajčicom, lukom i raznim umacima, a Grci kažu kako se najbolji jede na sjeveru zemlje.

Nizozemska

Nizozemci se ponose pijanom haringom. Radi se o sirovom fileu haringe posluženoj u kruhu uz koju ide vino, šećer, bilje i začini. Ispravka, najbolje je u ovom uživati uz tostirani kruh.

Mađarska

Naši sjeverni susjedi pravi su majstori u pripremanju gulaša, koji je ujedno i njihovo nacionalno jelo. Uz razne vrste mesa, luk, paprika, rajčice, papar te krumpir česti su sastojci gulaša.



Italija

Najpopularnija hrana na svijetu, pizza, nastala je na jugu Italije, točnije u Napulju. O pizzama manje-više sve znate pa nema smisla puno pisati, vrsta imate koliko vam srce poželi, iako se na jugu Čizme i dan danas križaju kad vide da neki na nju stavljaju Nutellu…

Norveška

Jelo kojim se diče zove se Rakfisk, a radi se o pastrvi koja je nekoliko mjeseci provela u soli i fermentirala. Nakon toga je se posluži i jede bez kuhanja, često uz dodatak luka i kiselog vrhnja, ako zbog intenzivnog mirisa uopće zažalite da vam je posluže.

Poljska

Uf, juha koja se odaziva na ime Žur zaista je predivna stvar. Radi se o kiseloj juhi od raženog brašna s bijelim kobasicama i tvrdo kuhanim jajima, a sve je to posluženo u kruhu! Vrlo slična juha zove se Žurek, samo su u nju još dodani krumpiri i ponekad vrhnje.

Portugal


Francesinha je portugalski sendvič napravljen od kruha, šunke, kobasice i odreska, prekriven topljenim sirom i poslužen u umaku od rajčice.

Rusija


Rusi se u hladnim mjesecima griju, a u ljetnim hlade sa svojom juhom Boršč. Ona se radi od cikle, a u pravilu se poslužuje hladna. Još kad uz to popijete koju čašicu votke, neće vam biti ravnog…

Slovenija

Glavno jelo naših susjeda je i kod nas izuzetno popularna kranjska kobasica. U pravilu se radi od svinjetine, papra, soli, vode i češnjaka, tako da je zapravo, riječ o vrlo jednostavnom jelu.

Španjolska


Iako bi mnogi od vas odmah pomislili na paellu, nacionalno jelo u Španjolskoj je šunka (jamon )kojom se Španjolci itekako ponose, a pronaći ćete je kako visi u gotovo svakom dućanu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju