More i planine
Ljepota Toskane proizlazi iz činjenice da se proteže od Apenina na istoku do Ligurskog i Tirenskog mora na zapadu. Na njezinu se području planinski prizori Apenina susreću s Mediteranom, a more joj krase otoci Elba, Ciglio, Caparia i drugi. Parkovi i priroda Toskane glavne su atrakcije te čarobne i romantične talijanske regije, a posebno se ponosi titulom izvora slavne talijanske umjetnosti i povijesti.

Grad kojim su kročili veliki umjetnici

Nezaobilazna postaja Toskane je Firenca, njezin najveći i glavni grad. U firentinskim se ulicama osjeća duh povijesti, kulture i umjetnosti. Firenca i Pisa katkad se nazivaju "gradovima umjetnosti“, a Firencu zovu i "kolijevkom renesanse“. Upravo su tamo djelovali veliki svjetski umjetnici poput Dantea, Da Vincija, Michelangela… Sve o Danteu možete saznati u Danteovoj kući, a potražiti možete i Michelangelova Davida, Brunelleschijevu katedralu Santa Maria del Fiore, Ghibertijeva, Raphaelova i djela drugih važnih umjetnika.

katedrala Santa Maria del Fiore katedrala Santa Maria del Fiore (Foto: Getty)

Mjesto gdje su živjeli Etruščani

Slavni Etruščani u svijetu su znani i kao Tirenci, kako su ih nazivali Grci, a toskanski su gradovi poput Firence, Siene i Pise puni svjedočanstava o tom važnom dijelu povijesti. Smatra se da su upravo Etruščani imali najvažniju ulogu u usponu rimske civilizacije, a brojne ostatke povijesti i zanimljivosti o tom dijelu svjetske povijesti saznati možete u muzejima u Toskani. Jedan je od najpoznatijih MAEC u Cortoni, a tu je poznati arheološki muzej u Firenci koji velikim dijelom progovara i o Etruščanima.

Priroda koju ne smijete propustiti

I dok su dio Toskane neki od najljepših europskih gradova poput Firence, preporučujemo da ne zanemarite parkove, vrtove i ostale slike toskanske neodoljive prirode. Posjetite oaze mira, flore i faune poput one u Parco di Pratolino nedaleko od centra Firence. U blizini grada Lucca posjetite Park Orecchiella, prostran i lijepo uređen prirodni rezervat u kojem možete popiti kavu ili jesti.

Chianti vinogradi Chianti vinogradi (Foto: Getty)

Raj za sva osjetila

Kao i u ostatku Italije, u Toskani se fino jede i pije. Spoj klime, podneblja i znanja o vinarstvu u ovoj regiji iznjedrio je prvoklasna vina poput vina chianti ili Brunello di Montalcino. Upoznajte neku od tri vinske regije Brunello di Montalcino, Carmignano ili Chianti i kušajte neki od specijaliteta regije poput Crostini Toscani, firentinski odrezak ili Ribollita.

Upravo neka od enogastronomskih delicija poput vina ili maslinova ulja bit će najbolji suveniri i podsjetnici na izlet u čarobnu Toskanu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju