Čim se spomene Milano, mnogima, sasvim opravdano na pamet padaju dva pojma – moda i dizajn. Milanski fashion week i dalje je jedan od najjačih na svijetu, galerija Vitorija Emanuelea II. smatra se najstarijim šoping centrom u Italiji, a njeni dućani pravi su povijesni spomenici.

No Milano je mnogo više od mode. Grad je to u kojem se nalaze neka od najvrjednijih umjetničkih dijela na svijetu, kao i grad gastronomije, izvrsnih restorana i barova s dušom. Stoga, ako vam moda nije glavna stvar na svijetu, evo nekoliko razloga zašto biste svakako trebali posjetiti centar Lombardije.

Pinakoteka Brera

Onu koji su bili u Firenci, znaju kako se za galeriju Uffizi čeka itekako dugačak red. No, u Milanu, dovoljno se pojaviti ispred galerije Brera i odmah ćete ući, jer reda gotovo nikad nema. Ovdje se nalazi slavna slika „Oplakivanje Krista“, koju je naslikao Andrea Mantegna, a koja pokazuje Krista iz posve druge perspektive od onih na koje smo navikli. Kad pogledate još neka sjajna djela, najbolje je sjesti u Caffe Fernanda koji se nalazi u sklopu galerije, naručiti espresso i s obzirom na uređenje, vratiti se barem šezdesetak godina u prošlost.

Posljednja večera

Louvre ima Mona Lisu, ali Milano ima – Posljednju večeru. Ova slavna freska nalazi se u crkvi Santa Maria delle Grazie. Pokazuje Kristovu posljednju večeru s učenicima i trenutak kad im objašnjava kako će ga jedan od njih – izdati. Iako je slika već mnogo puta restaurirana, itekako se na njoj i dalje vidi Leonardov potpis. Za razliku od Brere, ovo ćete morati, rezervirati dosta unaprijed...

Rižoto Milanese Rižoto Milanese (Foto: Getty Images)

Rižoto Milanese

Tradicionalno milansko jelo je rižoto od šafrana, koji se razvio iz riže i začina koji su Arapi donijeli na Siciliju. Trattoria Masuelli San Marco, osnovana 1921, jedna je od samo nekoliko milanskih restorana koja koristi tradicionalni recept. No, ako ipak želite ponešto izmijenjenu, ali bogatiju verziju rižota, svratite u restoran Marchesino. Ova verzija je doslovno „bogatija“, s obzirom kako chef Gualtiero Marchesi rižoto na kraju pospe – listićima zlata

Pustite Aperitivo, vrijeme je za Apericenas

Aperitivo je stara stvar u Milanu. Naručite piće, platite ga nešto više i ispred vas se nađe selekcija malih sendviča, maslina i grickalica. Apericena je nova stvar, a kombinira piće i "bogatiju" hranu. Prevladava, jasno, pašta, no nađe se tu i mesa, a najbitnije je kako svakako nećete ostati gladni. Cijena je i više nego povoljna, pa ćete za ovo zadovoljstvo izdvojiti desetak eura.

Čudesni barovi

Kad spominjemo kako je Milano „hoch“ ne mislimo samo na odjeću. Ovaj pojam se širi znatno dalje, a dovoljno je posjetiti neke gradske barove i biti će vam jasno o čemu pričamo. Zavirite u Bar Luce, koji je dizajnirao, ni manje ni više – Wes Anderson. On će vas vratiti u pedesete, a tražite li nešto s pogledom na grad, valja se zaputiti u rooftop bar Ceserio 7.

Šest stoljeća gradnje

Slavna milanska katedrala jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada. Njen gotički stil (s obzirom da je početak gradnje bio 1386.) u kontrastu je s modernošću grada. No, iako je katedrala gotička, interijer ima renesansne i barokne elemente, a zlatna statua gospe koja se nalazi na vrhu potječe iz 18. stoljeća, od milja se naziva – Madonnina.

Prvoklasna opera

Teatar La Scala možda je i najpoznatija operna kuća planete i simbolizira kulturni centar grada još od 18. stoljeća. U ovoj opernoj kući Mozart je izveo neke svoje rane radove, a također našlo se mjesta i za velikane talijanske opere poput Verdija i Puccinija. Nakon što je porušena u Drugom svjetskom ratu, bila je jedna od prvih zgrada koje su obnovljene. Tako da, ukoliko volite operu, priuštite si barem jednom u životu odlazak na na ovo kultno mjesto.

Idila u Dalmaciji! Predivni zeleni otočić koji možete obići pješice Krka - 23 Visovac Krka - 20 +2 Krka - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju