Legenda koja se stoljećima prenosi iz generacije u generaciju, i o kojoj je pisani trag ostavio August Šenoa, govori o djevojci iz sela Kostanje, koja je svojim životom spasila Zagoru od Osmanlija. Priča se vrti oko Mile Gojsalić, mlade djevojke na koju je oko bacio sam Ahmed-paša. 1530. godine, Ahmed-paša sa svojim je Turcima postavio šatore visoko na litici iznad kanjona Cetine. Legenda veli da je Milina ljepota bila tolika da ju je sam Paša zapazio s litice i odlučio pošto-poto dovesti u svoj šator. Mlada djevojka dugo se opirala tome, da bi na kraju jedne noći pristala doći do šatora da zadovolji Pašinu požudu. Hrabra djevojka, koja je u toj noći izgubila svoju nevinost i čast, odlučila je iskoristiti trenutak i žrtvovati svoj život kako bi spasila svoje selo i cijelu Poljičku Republiku.

Nakon što ju je iskoristio, Paša je zaspao, a taj trenutak Mila je iskoristila kako bi zapalila barutanu. Poljičani, svjesni onoga što će mlada djevojka učiniti, bili su u pripravnosti kako bi iskoristili trenutak i napali Turke. Inače snalažljivi Turci u tom trenutku nisu imali previše izbora – ili trčati u vatru i u ruke Poljičana ili skakati u ponor s litice. Iako su slovili kao hrabri ratnici u onoj panici mnogi Turci odabrali su skok s litice kao jedini spas, dok se ostatak njih sukobio s mještanima i bio pobijeđen. Mlada Mila podnijela je najveću žrtvu i svojim činom žrtvovala svoj život, ali njezina žrtva ostala je zapamćena i ovjekovječena legendom.

Danas na tom mjestu stoji kip, statua žene – remek djelo Ivana Meštrovića, koja i dalje bdije nad Omišom, čuva ga i pazi ali ujedno i podsjeća na žrtvu koju je mlada djevojka bila spremna učiniti kako bi spasila svoj narod.

Danas vidikovac, nalazi se nedaleko sela Gata, mjesto je s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Zagoru i kanjon rijeke Cetine. Skupina sela koja se nalaze iznad kanjona Cetine nazivaju se Poljica. Ovo ruralno područje, dovoljno blizu, a opet dovoljno daleko od mora, idealno je ako želite predahnuti od zagušenih cesta i plaža u primorskom kraju. Iako su se ovdje vodile mnoge značajne bitke, Poljica su danas oaza mira i spokoja. Područje u kojem možete uživati u čuvenom poljičkom soparniku – tradicionalnom jelu koje je danas uvršteno na službeni popis hrvatske nematerijalne baštine, ali isto tako naučiti mnogo o bogatoj povijesti. Ako nište drugo, skrenite s ceste do vidikovca i odajte svoju počast djevojci koja je svojim životom spasila tisuće drugih.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju