Šampinjoni se odlično sljubljuju uz pečeni odrezak, piletinu, pa čak i ribu. Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla mogu predstavljati i glavni obrok.

Ipak, ako se ne pridržavamo određenih pravila vrlo se lako mogu prepeći, te postati neukusni i suhi. Šampinjoni će biti sočniji ako ih pečemo u komadu. Odlučite li se za termičku obradu u tavi na štednjaku pripazite na ova dva osnovna pravila:

1. Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile privlačnu zlatno-smeđu boju na površini.

2. Nemojte ih (često) miješati.

Recept za pečene šampinjone je vrlo jednostavan:
450 grama šampinjona
3 žlice maslaca
sol I papar po želji
2 češnja češnjaka
1 čajna žličica svježih listića timijana

Priprema:

1. U velikoj tavi otopite maslac na umjerenoj temperaturi.

2. Dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili i čije ste stapke potkratili. Posolite i popaprite po želji.

3. Pecite šampinjone oko 5 minuta.

4. Okrenite žlicom šampinjone na drugu stranu i pustite da se termički obrade još pet minuta.

5. Na kraju pečenja u tavu dodajte sitno nasjeckan češnjak i timijan i sve zajedno dobro promiješajte.

6. Poslužite toplo. Dobar tek!

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Kuća za odmor Out House, Sv. Ivan Zelina, Airbnb - 9 Mir i tišina Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati Korčula - 10 Kao brod od kamena Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti