Dobra hrana, vrhunska vina, idilična priroda, mjesto gdje svježi alpski zrak dotiče Mediteran opis je ovog spa grada na sjeveru Italije. Sve najbolje što vam treba u životu "skupilo" se na sjeveru Italije, daleko od užurbanosti velikih gradova. Čak ga je i Franz Kafka opisao kao jedan od najljepših krajeva koje je ikad vidio. Talijanski Merano nalazi se u području Južni Tirol u pokrajini Trentino-Južni Tirol, a u njemu živi skoro podjednak broj talijanskog i njemačkog stanovništva, pa je sve na oba jezika.


Laganini početak uz opuštenu šetnju


Želite li najprije upoznati grad iz daljine, prošećite promenadom Tappeiner (Tappienerweg), jednom od šetnica Merana koja nudi prekrasan pogled na grad i na dolinu d'Adige. Ona će vas voditi od centra uz obronke Monte di Merana. Na tom će vas putu ovisno o dobu godine, pratiti borovi, masline, eukaliptusi, bambusi, magnolije, agave, aloe i svašta drugo, što potkrepljuje činjenicu da je riječ o mješavini alpske i mediteranske vegetacije.


Aktivno istraživanje sjeverne Italije


Zbog svog je položaja u dolini, okružen planinama, Merano na odličnoj poziciji za raznorazne aktivnosti. Riječ je biciklističkoj destinaciji u koju se mnogi zaljubljenici u ovaj sport upućuju radi ponude i prizora koje nudi. Više o biciklističkim rutama i svim potrebnim informacijama potražite ovdje. Istražiti kraj možete i hikingom, a Merano je odlična startna točka. Zaputite se u čari koje nudi Val d’Ultimo, Val Passiria, Val Venosta i Val Senales

Merano - 1 Merano - 1 (Foto: Getty Images)


Kratak odmor uz vrhunska vina


Cijelo područje u kojem se Merano nalazi poznato je po vrhunskim vinima, a vinogradi sežu sve do samog gradskog središta. Vinarska je tradicija u Meranu toliko duga i važna da morate isprobati neki od vina kojima se ponose poput Silvanca ili Rizlinga. Dokaz kvaliteti vina i trudu oko vinarstva je i jedan od najpoznatijih i najprestižnijih, među prvima u Europi, vinskih festivala – Merano Wine Festival. On omogućuje razmjenu iskustava među proizvođačima, stručnjacima i potrošačima.

Spa odmor za kraj


Merano je poznat i po wellness ponudi koja je proizašla iz njegove planinske pozicije. U srcu grada pronaći ćete 52 000 metara kvadratnih savršenstva u obliku termalnih spa užitaka u 25 vanjskih i unutarnjih bazena, raznovrsnih sauna, medikalne spa ponude, fitness centra, bistro, frizerskog salona i trgovine. Terme Merano neka vam budu postaja za potpuno opuštanje na kraju dana punog istraživanja.


Ovaj simpatični grad na sjeveru Italije nudi još zanimljivih mogućnosti i lokacija koje trebate posjetiti. Npr. Merano je dom jednom od najljepših botaničkih vrtova u Europi Trauttsmansdorfu koji čine 4 tematske cjeline, pa je tamo smješten i mediteranski vrt, a želite li znati nešto više o alpskom turizmu, posjetite muzej turizma Turiseum.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju