Često pomislimo kako naša policija i pravosuđe donose neobične odluke, a jedna koja nas već neko vrijeme zabavlja je i ona o psu Medi, koji je eto, i sudski dobio rješenje da ne smije lajati. No, što tek reći onda za jedno stablo u Pakistanu, koje je lancima privezano za tlo i na kojem piše 'ja sam uhićeno stablo'?!

Stablo je privezano za tlo kako ne bi 'pobjeglo', a priča nas vodi u davnu 1898. i pijanu večer jednog engleskog časnika. Pripitom ili bolje reći mrtvom pijanom Jamesu Squidu, učinilo se kako ga stablo ružno pogledava i pokušava napasti, pa je svom podređenom naredio uhićenje stabla. Ovaj je, kao dobri poslušni vojnik naredbu i izvršio i stablo 'bacio u lance'.



Danas, sto godina nakon stablo i dalje stoji u lancima, no Pakistanci u tome vide posve drukčiju simboliku. Naime, oni smatraju kako je danas okovano stablo alegorijski prikaz upravljanja države dok je Pakistan bio britanska kolonija, jer su Britanci imali moć kažnjavanja cijelih obitelji makar zločin ili prekršaj počinio tek jedan član obitelji. Zakoni primjenjivani u zemlji nazivali su se 'Frontier Crimes Regulation' i bili su poznati kao drakonski.

Ipak, zanimljivo je kako se takvi zakoni još primjenjuju na sjeverozapadu zemlje, pa tako optuženi često nemaju pravo na žalbu i pravnu pomoć, a mogu biti i uhićeni bez specificiranja zločina kojeg su eventualno počinili. U 2016. godini, ovo je zbilja ravno katastrofi.

A stablo? Pa možda ne bi bilo loše da ga netko konačno oslobodi, što god ono predstavljalo. Naime, više od 100 godina robije čini nam se dosta za jedan ružan pogled i mogući napad na britanskog časnika.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju