Čak i oni koji nisu vrhunski vinski znalci znaju za čuveno vinsko natjecanje u Parizu 1976. godine. Nakon 'Pariškog suda', dvoboja velikih, prestižnih pariških vinara i kalifornijskih vinskih entuzijasta, u svjetskom vinarstvu više ništa nije bilo isto. Kalifornijska vina u slijepom kušanju parirala su hvaljenim i nepobjedivim francuskima, a vrhunac događanja bila je neočekivana pobjeda chardonnaya vinarije Chateau Montelena iz doline Napa. S obzirom da Hrvati uvijek nekako imaju prste u svemu, vinar koji stoji iza tog pobjedničkog vina je, naravno Hrvat, Mike Grgich odnosno Miljenko Grgić rodom s Pelješca. Ova priča, u kojoj se razbijaju predrasude u svijetu vinarstva, podsjetila nas je na jednu domaću, onu o vinima sa sjevera Hrvatske. Podcijenjena međimurska vina, sve se češće vraćaju s brojnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja s visokim odličjima, čime odbacuju ustaljene mitove.

Unatoč tomu što Međimurje krasi višestoljetna tradicija vinarstva, u Hrvatskoj su na boljem glasu lagana istarska bijela vina ili rasna crna s naših sunčanih otoka s krajnjeg juga. Mali međimurski vinari, poput onih iz doline Napa, danas dokazuju da su njihova vina vrijedna svjetske pažnje. Svake godine razbijaju mitove o 'kiselišu sa Sjevera', a to dokazuju velike zlatne diplome s kojima se s raznih, hrvatskih, ali i međunarodnih kušanja vina vraćaju kući.

Međimurci i oni koji su posjetili njihov kraj reći će da sami pogled na pitoreskne brežuljke otkriva kako tradicija vinogradarstva i vinarstva seže u daleku povijest. Priča se kako su prvu lozu u Štrigovoj, najvrjednijem međimurskom odredištu za ljubitelje vina, zasadili još stari Rimljani, a u podrumu obitelji Lovrec očuvana je i jedna od najstarijih bačvi s ovih prostora koja datira iz 1822. godine. U njoj još uvijek čuvaju svoja fina vina proizvedena u suglasju s prirodom.

Pitamo se onda čemu ta skeptičnost prema vinima Sjeverne Hrvatske? Značajni razvoj vinogradarstva pod inicijativom obiteljskih gospodarstava počinje tek početkom 90-tih prošlog stoljeća, od kad su se iz njihovog podruma počela u svijet plasirati vrhunska vina. Uz međimursku vinsku marku pušipel , na ovom području rade se sljedeća vina: graševina, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon bijeli, traminac i muškat žuti od bijelih te pinot crni i cabarnet sauvignon od crvenih sorti grožđa.

U Međimurju se plodnoj godini zahvaljuje Sv. Urbanu, a u svibnju se slavi Urbanovo – velika vinska manifestacija sastavljena od više vikend događanja, od kojih svakako ne smijete propustiti 'Dane otvorenih podruma', 20. i 21. svibnja 2016. kada svi gosti i posjetitelji međimurske vinske ceste mogu uživati u 20-tak kušaonica ponajboljih lokalnih vinara.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Međimurja je upravo ta vinska cesta duga preko 30 kilometara, a mislite li se uputiti na taj veseli put nikako ne propustite kušati vina ovih top 10 međimurskih vinara:

1. Vinarija Čmrečnjak
2. Vinarija Kocijan
3. Vinarija Dvanajščak- Kozol
4. Vinarija Jakopić
5. Vinarija Lovrec
6. Vinarija Štampar
7. Vinarija Novak
8. Vinarija Kojter
9. Vinska kuća Hažić
10. Vinarija Nemec