Čak i oni koji nisu vrhunski vinski znalci znaju za čuveno vinsko natjecanje u Parizu 1976. godine. Nakon 'Pariškog suda', dvoboja velikih, prestižnih pariških vinara i kalifornijskih vinskih entuzijasta, u svjetskom vinarstvu više ništa nije bilo isto. Kalifornijska vina u slijepom kušanju parirala su hvaljenim i nepobjedivim francuskima, a vrhunac događanja bila je neočekivana pobjeda chardonnaya vinarije Chateau Montelena iz doline Napa. S obzirom da Hrvati uvijek nekako imaju prste u svemu, vinar koji stoji iza tog pobjedničkog vina je, naravno Hrvat, Mike Grgich odnosno Miljenko Grgić rodom s Pelješca. Ova priča, u kojoj se razbijaju predrasude u svijetu vinarstva, podsjetila nas je na jednu domaću, onu o vinima sa sjevera Hrvatske. Podcijenjena međimurska vina, sve se češće vraćaju s brojnih domaćih i međunarodnih ocjenjivanja s visokim odličjima, čime odbacuju ustaljene mitove.

Unatoč tomu što Međimurje krasi višestoljetna tradicija vinarstva, u Hrvatskoj su na boljem glasu lagana istarska bijela vina ili rasna crna s naših sunčanih otoka s krajnjeg juga. Mali međimurski vinari, poput onih iz doline Napa, danas dokazuju da su njihova vina vrijedna svjetske pažnje. Svake godine razbijaju mitove o 'kiselišu sa Sjevera', a to dokazuju velike zlatne diplome s kojima se s raznih, hrvatskih, ali i međunarodnih kušanja vina vraćaju kući.

Međimurci i oni koji su posjetili njihov kraj reći će da sami pogled na pitoreskne brežuljke otkriva kako tradicija vinogradarstva i vinarstva seže u daleku povijest. Priča se kako su prvu lozu u Štrigovoj, najvrjednijem međimurskom odredištu za ljubitelje vina, zasadili još stari Rimljani, a u podrumu obitelji Lovrec očuvana je i jedna od najstarijih bačvi s ovih prostora koja datira iz 1822. godine. U njoj još uvijek čuvaju svoja fina vina proizvedena u suglasju s prirodom.

Pitamo se onda čemu ta skeptičnost prema vinima Sjeverne Hrvatske? Značajni razvoj vinogradarstva pod inicijativom obiteljskih gospodarstava počinje tek početkom 90-tih prošlog stoljeća, od kad su se iz njihovog podruma počela u svijet plasirati vrhunska vina. Uz međimursku vinsku marku pušipel , na ovom području rade se sljedeća vina: graševina, rajnski rizling, chardonnay, sauvignon bijeli, traminac i muškat žuti od bijelih te pinot crni i cabarnet sauvignon od crvenih sorti grožđa.

U Međimurju se plodnoj godini zahvaljuje Sv. Urbanu, a u svibnju se slavi Urbanovo – velika vinska manifestacija sastavljena od više vikend događanja, od kojih svakako ne smijete propustiti 'Dane otvorenih podruma', 20. i 21. svibnja 2016. kada svi gosti i posjetitelji međimurske vinske ceste mogu uživati u 20-tak kušaonica ponajboljih lokalnih vinara.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Međimurja je upravo ta vinska cesta duga preko 30 kilometara, a mislite li se uputiti na taj veseli put nikako ne propustite kušati vina ovih top 10 međimurskih vinara:

1. Vinarija Čmrečnjak
2. Vinarija Kocijan
3. Vinarija Dvanajščak- Kozol
4. Vinarija Jakopić
5. Vinarija Lovrec
6. Vinarija Štampar
7. Vinarija Novak
8. Vinarija Kojter
9. Vinska kuća Hažić
10. Vinarija Nemec

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju