Za uskrsni ručak tradicionalno se peče mlada janjetina, a u Stanciji Kovačići kažu kako je najbolja s kvarnerskih otoka dok je mlada. Iako inspiraciju traži u tradiciji, chef Vinko Frlan nje se slijepo ne drži. Često u svojoj kuhinji kombinira naizgled nespojivo, a čak ni za Uskrs od toga ne odstupa.

Osim klasične peke predlaže da se ove godine ohrabrite i spojite meso sa školjkama ili pripremite janjeće kotlete sa suhom marinadom od mediteranskog bilja. Odlična je janjetina i u kombinaciji s tartufima i bakalarom, od kojih radi nježnu kremu. 

Odlučite li se na ragu, za pripremu izdvojite oko dva sata kako bi se meso polako krčkalo i omekšalo. Prije dodavanja svih ostalih sastojaka Vinko savjetuje da se meso poprži u tavi kako bi se zatvorili sokovi, a meso bilo sočno.

Sok od pečenja koji pusti janjeća koljenica odlično se nadopunjuje s aromom školjaka. Osim s bijelom ili običnom palentom kao prilog može poslužiti i domaća tjestenina poput pljukanaca.

"Za janjeći ragu koristim janjeći but koji prethodno otkoštim, a janjeća rebarca idealna su za janjeću juhu odnosno lešadu“, kaže chef Vinko. Za uskršnji doručak ili uz ručak u Stanciji Kovačići preporučuju kruh s mljevenim čvarcima koji pružaju finu aromu, a za toplo predjelo možete isprobati rižoto od cikle s kvarnerskim škampima. 

Janjeće kotlete Vinko aromatizira mediteranskim začinskim biljem poput mente, rukole, peršina i bosiljka, a dodaje i pistacije. Poslužuje ih s pireom od čičoke i pastrnjaka. Najprije ih skuha u vodi i mlijeku pa napravi pire.

Janjetina - 2 Janjetina - 2 (Foto: NB)

Janjeći kotlet najprije naglo poprži na maslinovu ulju sa svih strana i posoli pa dobro uvalja u smjesu od krušnih mrvica i svježeg začinskog bilja koje je samljeo u multipraktiku. Zatim se kotlet peče na 180 stupnjeva 15 minuta. Pire i janjeće kotlete poslužuje uz dresing od kapara, maslina, češnjaka i mladog luka.

Kako staviti janjca na ražanj? - 1 Hrana i piće Vječno pitanje svih pravih roštiljanja: Kako staviti janjca na ražanj?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju