Osluškujući prirodu i darove mora, virtuoz kreativne mediteranske kuhinje Vinko Frlan ne prestaje iznenađivati svojim umijećem, koje je, između ostalog, brusio i u poznatom kastavskom restoranu Kukuriku. Posljednjih godina škaklja maštu nepopravljivih hedonista, poučava na kulinarskim radionicama i udovoljava okusnim pupoljcima stalnih gostiju i putnika namjernika u malenom Rukavcu, podno Učke.
Rižoto od cikle s kvarnerskim škampima - 10
(Foto: NB)
Vinko i supruga Danijela dopustili su nam da zavirimo u njihovu kuhinju Stancije Kovačići, gdje smo prikupili inspiraciju za pripremu rižota s kvarnerskim škampima – predjelo dostojno blagdana ili glavno jelo o kojem će se pričati. Vinko za rižot koristi carneroli rižu, a slast ljupkim repićima ističe domaćim džemom od cikle i jabuke. Rižot je potrebno gotovo neprestano miješati uz dodavanje tekućine dok ju riža ne popije. Tako će biti kremast i podatan.
Rižoto od cikle s kvarnerskim škampima - 11
(Foto: NB)
Sastojci za rižoto od cikle s kvarnerskim škampima
70 g riže carneroli po osobi
maslinovo ulje
sjeckani češanj češnjaka
1,5 dl bijelog vina
2 žlice džema od cikle
1 žlica maslaca
parmezan
temeljac od škampa
očišćeno meso škampa
1. Rižu kratko pirjajte na maslinovu ulju pa dodajte sjeckani češnjak i podlijte bijelim vinom.
2. Kad vino prokuha, postepeno dodajte temeljac od škampa uz stalno miješanje rižota.
3. Nakon nekoliko minuta dodajte i džem od cikle. Uz stalno miješanje rižota i dodavanje temeljca rižoto je gotov nakon 16 min.
4. Maknite rižoto s vatre, dodajte maslac, parmezan i maslinovo ulje te sve dobro izmiješajte.
5. Repiće škampa naglo popržite na maslinovu ulju i poslužite na rižotu.