U samom srcu Švicarske, okružen planinama i ukrašen divnim alpskim jezerom, smjestio se grad s malo više od 80 tisuća stanovnika. Zanimljiv i pomalo romantičan, Luzern je obilježen kulturom, poviješću i prekrasnim prizorima. Ako ste željni upoznavanja simpatičnih destinacija, ovo je dobra ideja.

Švicarska u malom

Sređen, miran i okružen planinama koje se reflektiraju u tirkiznom alpskom jezeru, samo su neki od razloga što švicarski grad Luzern opisuju kao mjesto koje vjerno prikazuje Švicarsku. Glavni je grad istoimenog kantona smještenog u središnjoj Švicarskoj i pripada u njemačko govorno područje, a njegova preteča bila je važna trgovačka postaja.

Tirkizno jezero s najboljim pogledom

Četvrto po veličini jezero u Švicarskoj - Luzern obilježava ovaj grad svojom tirkiznom bojom, a po njemu plove brodice raznih veličina. Razgledati jezero i grad s druge strane možete na nekom od izleta koji razni brodovi nude, što preporučujemo nakon dobre pješačke turističke ture po gradu u kojoj ćete otkriti glavne znamenitosti. Ploveći brodom s pogledom na gradsko područje, priča o gradu lakše će vam sjesti.

Najstariji drveni natkriveni most

Ono što vam nikako ne smije proći ispod radara jest most Kapela. Riječ je o najstarijem drvenom natkrivenom mostu u Europi i jednom od najvažnijih simbola grada, ali i važnijih atrakcija u cijeloj Švicarskoj. Smjestio se odmah pokraj tzv. Vodenog tornja, koji je s mostom bio dio srednjovjekovnih gradskih zidina. Izgrađen je u 14. stoljeću u potpunosti od drva i kamena, a prelazi rijeku Reuss. Na oko 150 slika ispod krova oslikani su bitni događaji iz povijesti Luzerna, a nakon požara 1993. obnovljeno ih je samo 30.

Zlatna kružna ruta za najbolji pogled

Od vrhova zataknutih u visine, svoj izlet sačuvajte za planinu Pilatus. Postoje različiti načini na koje možete doći do vrha i uživati u pogledu na grad i jezero, a jedna od najpoznatijih aktivna je od svibnja do listopada – Zlatna kružna ruta. Ona radi krug koji pruža najljepše poglede, a sastoji se od putovanja brodom, vlakom i gondolom.

Najtužniji komad kamena na svijetu

Osim mosta, postoji još nešto što idu vidjeti svi koji dođu u grad. To je umirući lav Luzerna, jedan od najpoznatijih spomenika u Europi. Isklesan u stijeni, predstavlja spomen na junaštvo švicarskih vojnika koji su 1792. poginuli braneći palaču Tuileries tijekom Francuske revolucije. Lava je Mark Twain opisao kao „najtužniji i najdirljiviji komad kamena na svijetu“.

Prizori i priče iz Luzerna dovoljan su razlog da ovaj grad ubacite u svoj plan putovanja prvom prilikom, uvjerite se sami.  

Jedan od najmračnijih gradova na svijetu: Potrošili milijune na solarna ogledala da bi imali zraku sunca na glavnom trgu Rjukan - 1 Rjukan - 2 Rjukan - 3 +4 Rjukan - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju