Odlučili smo usporediti dvije svjetske metropole i vidjeti koja je bolja za život. Pobjednika nismo dobili, ali su nam ostale brojke koje dočaravaju veličinu i snagu ovih megalopolisa!

Cijene

New York: Po troškovima života Velika Jabuka se u istraživanju uglednog časopisa Economist našla kao 26. grad na svijetu. Ako želite u iznajmiti stan veličine 120 kvadrata to vas može stajati oko 40 tisuća kuna.

London: S druge strane, London je ipak nešto skuplji, te se on tako našao na petnaestom mjestu. Stan iste kvadrature kao u New Yorku, ovdje će stajati još više, 45 tisuća kuna.

Prijevoz

New York: Kroz grad prolazi nevjerojatnih 1060 kilometara tračnica podzemne željeznice. Uzduž i poprijeko voze vas 24 linije koje staju na nevjerojatnih 468 stanica.

London: 400 km podzemnih tračnica presijeca grad, a one se prostiru na 11 linija. Stanica je 270. Sve u svemu manje nego u NY, ali također impresivno.



Restorani

New York: Restorana koji nose Michelinove zvjezdice ima 126, a devet restorana nalazi se na listi koja donosi 100 najboljih na svijetu.

London: London restorana s Michelinovim zvjezdicama ima gotovo upola manje od New Yorka, 62. Na listi od 100 najboljih svejtskih restorana, smjestilo se šest londonskih.

Nezaposlenost

New York: Po podacima iz ožujka ove godine, nezaposlenih je 6,6%.

London: Glavni grad Velike Britanije bolje stoji od američkog velegrada, jer je u njemu 5,6% nezaposlenih.



Trgovine


New York: Nevjerojatnih 5738 dućana radi 24 sata dnevno.

London: Po ovoj statistici znatno zaostaje, te 859 dućana radi cijeli dan.

Noćni život

New York: Preko vikenda barovi uglavnom rade do 4 ujutro, a neki ovako kasno ostaju otvoreni i preko tjedna. Klubovi naravno, rade još i duže.

London: Pubovi se ovdje obično zatvaraju u 23 sata. Barovi rade do 1, a vikendom do 3 sata, dok klubovi najčešće zatvaraju vrata u 4 sata ujutro.

Atrakcije

New York: Turiste će oduševiti 224 muzeja i 439 tura i atrakcija.

London: Centar Engleske ovdje je bolji, i nudi 262 muzeja i 475 muzeja i atrakcija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju