Život u velikom gradu dolazi s velikim troškovima. Potvrdilo je to i nedavno istraživanje Economist Intelligence Unita koje je izdalo popis najskupljih gradova na svijetu. Kako bi odredili iznos troškova, istraživači su analizirali cijene kruha, benzina, cigareta, vina i još 400 svakodnevnih potrepština i usluga.

Analiza je pokazala da se Singapur i dalje nalazi na vrhu ljestvice najskupljih gradova. U Lavljem Gradu kilogram kruha u prosjeku stoji 22 kune, litra benzina 9,44 kune, prosječna boca vina 143 kune, a kutija cigareta 58 kuna.


> Singapur: Najčišća zemlja na svijetu u kojoj je Coca-Cola bila besplatna

Singapore slijedi Pariz, Zűrich, i Hong Kong, a u 5 najskupljih gradova nalazi se i glavni grad Norveške – Oslo. Među najskupljim gradovima našla se i Ženeva, glavni grad Južne Koreje i Danske, Tel Aviv i Sydney.

Zanimljivo je pripomenuti da se na ljestvici deset najskupljih gradova svijeta nije našla niti jedna američka metropola. New York je pak najskuplji američki grad, a smješten je (tek) na 13. mjesto ovog globalnog istraživanja.

Istraživači su zaključili da su azijski gradovi mnogo skuplji od ostataka kad je u pitanju kategorija živežnih namirnica, dok europski gradovi imaju više cijene rekreacije, zabave i njege.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju