Zagreb je posjetio Lionel Levy jedan od najcjenjenijih francuskih chefova, nositelj Michelinove zvjezdice i chef kuhinje luksuznog hotela InterContinental u Marseilleu.

Prilikom posjete Zagrebu, u suradnji s domaćicom Anom Grgić, chef Levy svojim je kulinarskim kreacijama i šarmantnim pristupom oduševio uzvanike tradicionalne šampanjske gala večere u Esplanadi, družio se s predstavnicima medija na kulinarskom press eventu te je za mlade kuhare Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu održao edukativnu radionicu.

Chef Lionel Levy stigao je Zagreb uz podršku partnera - Francuskog instituta u Hrvatskoj, festivala Okusi Mediteran!, AGS Movers, Miva Galerije vina i domaćina hotela Esplanade.

S Anom Grgić, prvom damom Esplanadine kuhinje i njenim timom kuhara ovaj šarmantni Francuz pripremao je tradicionalnu šampanjsku gala večeru u restoranu Zinfandel's. Raskošnim jelovnikom od pet sljedova pomno odabranih francuskih delicija oduševio je Zagrepčane i uzvanike hotela.

Posebno se isticao njegov prepoznatljivi milkshake bouille-abaisse, odnosno dekonstrukcija poznate francuske juhe koju je činio mousse od krumpira, češnjaka i začinskg bilja s ribljom pjenicom.

Lionel Levy tvrdi da je dobar kuhar poput zlatara, te da filigranski pristupa pripremi jela. Za jelovnik je odabrao primamljive mediteranske okuse koje je pripremio u svojem jedinstvenom stilu, poput gravlaxa od brancina sa zvjezdastim anisom uz salatu od komorača i limuna, zanimljive zaleđene juhe od češnjaka, zatim goveđih obraza u začinu Raz el Hanout s humusom i krostinima od moždine te primamljivog francuskog tarta od limuna uz osvježavajući sorbet od limete i bosiljka.

Sljedovi jela pomno su popraćeni selekcijom vrhunskih francuskih šampanjaca Veuve Clicquot te posebnom serijom bočica Moët & Chandon koji su imali svjetsku premijeru na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa.

Uz glavno jelo uzvanici imali priliku kušati jedinstveno francusko vino Malbec iz vinarije princa Henrika od Danske koji je prije dvije godine s kraljicom Margaretom II. prilikom službenog posjeta Hrvatskoj boravio u Esplanadi.



"Našim tradicionalnim pjenušavim gala večerama uz gostovanje vrhunskih chefova, iz godine u godinu uz podršku partnera, nastojimo obogatiti zagrebačku gastro scenu.

Zahvalan sam svima na divnoj suradnji, posebno chefu Lionelu Levyju i Ani Grgić na uspješnoj realizaciji ovog gurmanskog projekta. Vjerujem da smo i ove godine imali divan uvod u nadolazeće blagdane,“ izjavio je Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela Esplanade.

Lionel Levy chef je kuhinje restorana Alcyone u sklopu hotela InterContinental u Marseilleu u Francuskoj. Poznat je kao predvodnik nove mediteranske kuhinje, a zanat je izučio od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea.

Inventivnost, znatiželja i neprestana želja za otkrivanjem novih recepata najbolje opisuju tog kuhara koji je postao nositeljem Michelinove zvjezdice od 2005. godine. Njegovi jelovnici predstavljaju lokalnu kuhinju sastavljenu od najboljeg izbora svježe ulovljene ribe iz Vieux-Porta, najboljih uzgajivača mesa te lokalno uzgojenog povrća od poljoprivrednika koji su ponosni na ono što rade.

"Oduševljena sam predstavljanjem francuskog chefa Lionela Levyja u Zagrebu. Gala večera na kojoj je pripremao francuske delicije u suradnji s talentiranom hrvatskom šeficom Anom Grgić bila je iznimno ukusna i uspješna.

Ovaj susret kulinarskih profesionalaca jedinstvena je prilika za razmjenu znanja i iskustava u gastronomiji i umijeću življenja prema kojima naše dvije zemlje gaje snažnu povezanost. Ono što me posebno veseli je edukativni karakter ovog posjeta Hrvatskoj i prilika za mlade naraštaje kuhara Ugostiteljsko-turističkog učilišta da nauče poneku tajnu francuskog kulinarstva.“ izjavila je veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, NJ. E. Corinne Meunier.

Levyjev dolazak bio je upravo poseban doživljaj za buduće mlade kuhare Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Novom Zagrebu koji su na kulinarskoj radionici pomno pratili svaki pokret i umijeće pripreme jela slavnog chefa.

Namjera je bila da ih svojim entuzijazmom i ljubavlju prema kuhinji potakne na učenje, kreativno razmišljanje i razvijanje svog jedinstvenog kuharskog stila, kako bi se iz njih kroz koju godinu razvile neke nove hrvatske kulinarske zvijezde.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju