Banane su svima jedno od omiljenog voća. Već smo pisali o manje poznatim činjenicama o bananama, ali jeste li znali i da je njihovo lišće iskoristivo?

U povijesti u mnogim azijskim krajevima služilo je kao površina za pisanje. Koristi se za kuhanje i serviranje hrane u mnogim tropskim i subtropskim podnebljima, u religijskim ceremonijama u Hinduizmu i Budizmu... Pa čak i za gradnju krova i ograda. Da, toliko su čvrsti.

Postoji još jedna način korištenja lišća banane, a polako, ali sigurno on pronalazi put prema sve širok uporabi. Tako bi umjesto plastičnih tanjura i čaša uskoro na svojim roštiljima i zabavama mogli koristiti potpuno prirodne i biorazgradive tanjure od lišća banane. Oni su dovoljno čvrsti da podnesu i vruću i masnu hranu.

Jedna njemačka firma, Leaf Republic, krenula je u proizvodnju ekoloških tanjura. Proizvedeni su isključivo od lišća, a ovo lišće ponovno izraste 3 puta godišnje, a tanjuri se mogu razgraditi potpuno u kompostu.

Na Kickstarteru možete pogledati njihov projekt, a u ovom videu kako izgleda nastanak potpuno prirodnog, biorazgradivog tanjura. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju