O svim detaljima smo upitali osnivača startupa Tourism4me Augustina Jarka

Kako ste došli na ideju da stvorite ovu aplikaciju?

Do ideje sam došao kad sam se bavio apartmanima u 2013, i tražio neki online alat s kojim bih si vodio rezervacije. Nisam uspio pronaći ništa što bi mi odgovaralo, htio sam nešto jednostavno, pregledno, specijalizirano za apartmane ili sobe, i da je besplatno ili barem jeftino. Nakon dužeg perioda pretraživanja interneta, došao sam do zaključka da ako nečeg nema - treba ga napraviti, pa sam kontaktirao svog prijatelja (sada suosnivača) Sinišu Kravaršćana koliko bi bilo komplicirano napraviti takav kalendar rezervacija. Tako je sve počelo.


Koliko vam je trebalo da razvijete ideju i gdje ste prošli „škole“ za to?
Ideju smo validirali i usavršili kroz najveći svjetski akcelerator ideje Founder Institute, podružnica u Zagrebu 2013/2014, nakon toga smo primljeni sa tom idejom u ZIP - 2015 (Zagrebački inkubator poduzetništva) i jedan smo od samo 3 Europska startupa koji su primljeni u Advanced Founder Lab startup program u Silicijskoj Dolini 2015 (Palo Alto, CA, USA). Uspješno smo završili sva tri programa.

Koji su benefiti?
Dosad se taj posao radio ručno, po bilježnicama i papirima ili nekim pomoćnim računalnim rješenjima koja nisu dizajnirana specifično za upravljanje rezervacijama.

Tourism4me je intuitivna, jednostavna za korištenje web aplikacija za upravljanje manjim objektima u turizmu, sprečava preklapanje rezervacija, kalendar pruža pregled rezervacija i statusa tih rezervacija, raspored dolazaka i odlazaka gostiju, i knjigu gostiju koju je iznimno lagano pretraživati. Ne bih rekao stalno, ali svako malo dodamo još nešto što dodatno olakšava taj posao ili upravljanje rezervacijama. Na primjer, sad dodajemo lokalizaciju, među ostalim jezicima dodajemo i hrvatski jezik, tako da i oni s lošijim engleskim - mogu bez problema koristiti našu uslugu. Plus, ova verzija je besplatna, nema vremenskog ograničenja za korištenje, to je točno ono što sam i ja sam trebao kad sam dobio ideju, jednostavna za korištenje, pregledna, moderna web aplikacija za vođenje apartmana i rezervacija koja će uvijek biti besplatna.

Kakva je situacija na tom području u svijetu?
Predivno kaotična, teško je doći do korisnika, što nam i daje priliku da razvijamo naše rješenje bez da se brinemo da će neki američki startup koji radi istu ili sličnu stvar pokoriti tržište samo zato jer on dobije ulagački kapital. Ima jako puno prilika i segmenata tržišta koja osim što su u stalnom rastu imaju nepodmirenu potrebu za rješenjem poput našeg.

Kome sve treba vaš proizvod?
Iznajmljivačima apartmana, soba, i drugih objekata koji se iznjamljuju turistima.

Koliko je lagan za upravljanje?
Usuđujem se reći da je iznimno lagan za korištenje, tako je i dizajniran, kako ga i dalje nastavljamo razvijati, biti će samo i još lakše za koristiti našu web aplikaciju.

Što meni kao iznajmljivaču treba da krenem u osvajanje gostiju?

Budući da je to web aplikacija, sve što vam treba je pristup internetu da u bilo kojem trenutku provjerite vaš kalendar rezervacija, iako još nije napravljena native android i iPhone aplikacija, možete pristupiti web aplikaciji preko web preglednika na vašom smartphoneu ili tabletu, bilo gdje, bilo kada.


Lijepo je imati goste koji se stalno vraćaju, jedan od razloga je i pažnja domaćina, vezano za to u našoj aplikaciji se može upisivati i pojedinosti vezane za goste, na primjer jednom kad netko poput vas iz punkufera dođe u goste, da si domaćin zapiše da čovjek voli fino pojesti i popiti, pa mu pripremi preporuke restorana s hranom i pićem koje mu odgovaraju.

Hvala što ste nas prepoznali! Koji su planovi za budućnost?
Imamo plan za sljedećih 5 godina, uključuje nekoliko komercijalnih verzija web aplikacije, razvoj platforme za sinkronizaciju oglašivačkih web portala, posebne verzije za tržišne niše, i napredne značajke koje trenutno nema nitko na svijetu. Trenutno promoviramo našu besplatnu verziju, radimo na prvoj komercijalnoj verziji koja će imati sinkronizaciju sa nekoliko web oglašivačkih portala za iznajmljivače i tražimo investiciju za ubrzanje razvoja i rasta.

Puno vam hvala i nadamo se da će puno ljudi prepoznati kvalitetu vašeg proizvoda.

Hvala puno i vama!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju