Kupola atomske bombe ime je građevine u Hirošimi koja predstavlja spomenik stradalima u bombardiranju toga japanskog grada 6. kolovoza 1945. godine. Tada je od udara atomske bombe direktno umrlo otprilike 80.000 ljudi, 35.000 ljudi je ranjeno, a sveukupno 200.000 pojedinaca preminulo je od posljedica radijacije.

Većina zgrada uništena je u radijusu od 5 kilometara od mjesta gdje je bomba detonirala. Kupola atomske bombe jedna je od rijetkih koje su izdržale udar.

Černobil Putovanja Otvara se zloglasna kontrolna soba u Černobilu u kojoj ćete smjeti biti samo nekoliko minuta

Kupola atomske bombe izgrađena je 1915. godine. Isprva je služila kao tvornica vojne odjeće, kasnije je pretvorena u studentski dom, a nakon eksplozije atomske bombe bila je privremena bolnica za zbrinjavanje stradalih. Japanske vlasti nisu je željele obnoviti te su je pretvorile u Spomenik mira, odnosno integrirali u Memorijalni park mira Hirošima, koji već više od sedam desetljeća svjedoči toj ogromnoj tragediji.

No to uskoro više neće biti slučaj.

Logarska dolina Putovanja Čak i u našem susjedstvu: 3 hit-mjesta na koja će se putovati u 2020. godini

Iako je Kupola atomske bombe upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji, gradske vlasti u Hirošimi planiraju je srušiti do 2022. godine. Već je neko vrijeme poznato da je konstrukcija vrlo krhka te da bi mogla biti uništena u nekom jačem potresu. Iz sigurnosnih razloga zabranjen je posjet turista.

Naravno, postoje mnogi koji se protive toj odluci i koji vjeruju da se zgrada može spasiti. Jedan od njih je 90-godišnji Iwao Nakanishi, koji je preživio udar atomske bombe u Hirošimi i koji ne želi da nove generacije zaborave što se zbilo tog kobnog kolovoškog dana 1945. godine.

Nogometaši sami čiste svoje svlačionice, a djeca škole: Je li ovo najurednija nacija za svijetu? Japan - 2 Japan - 3 Japan - 1 +1 Japan - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju