Više sastojaka u mesnim prerađevinama ne znači nužno i bolju kvalitetu – naglašeno je prilikom predstavljanja nove kampanje PIK Vrbovca pod nazivom „Manje je više“. Dodatan naglasak važnosti pravilne prehrane ostvaren je i zanimljivim kulinarskim dvobojem između kondicijskog trenera i promotora zdravog životnog stila Marija Valentića i rukometnog reprezentativca Zlatka Horvata.


Kao pobornici pravilne prehrane, svoje su snage odlučili odmjeriti na kulinarskom bojnom polju, dok se za regularnost dvoboja pobrinuo stručni žiri kojeg su činili majstor kuhar Branko Ognjenović i nutricionistice Karmen Matković Melki i Sanja Ćosić iz Definicije hrane.


Nakon što je uspješno pripremio zadani recept, Zlatko Horvat nije krio oduševljenje organiziranim dvobojem te je naglasio kako mu je izuzetno važna svakodnevna prehrana koja je ključ pravilnog rada mišića te koja osigurava unos kvalitetnih mesnih proizvoda. S njim se složio i Mario Valentić koji svojim polaznicima uvijek preporučuje mesne prerađevine bez suvišnih dodataka.

Direktorica marketinga PIK Vrbovca Tihana Vujčić otkrila je kako je kvaliteta mesnih prerađevina PIK-a rezultat stalnih ulaganja, inovativnosti i kontinuiranog praćenje svjetskih trendova. Mesne prerađevine pod brandom PIK stoga ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju te nude 100 posto zadovoljstva i vrhunsku kvalitetu.

Ovdje su recepti obojice kuhara, pa - uživajte!


ŠPINATNO MESNI PITAROVIĆ by Mario Valentić

Za 4 osobe
- 3 jaja
- Himalajska sol – cvijet soli
- Heljdino brašno
- 1-2 žlice pšeničnih posija
- 300 gr listova koprive ili mladog špinata – blanširani ili friški, ovisno o osobnim preferencijama
- 1 poriluk
- 1 komorač
- PIK Šunka 200 g
- Kokosov maslac ili maslinovo ulje
- Domaće vrhnje i vlasac za dekoraciju

Jaja istući pjenilicom, dodati u njih himalajsku sol, heljdino brašno i 1-2 žlice pšeničnih posija i vode. Svježe ili lagano blanširane listove koprive ili špinata, poriluk, komorač i šunku izrezane na trake ili kockice, dodati prethodno pripremljenoj smjesi.

Sve zajedno izliti u prethodno zagrijanu tavu za palačinke i dobro ispeći s jedne strane te okrenuti i kratko ispeći i s druge strane.
Dobivenu palačinku podijeliti na 8 trokuta, svaki trokutić ukrasiti vrhnjem i posuti svježim vlascem. Poslužiti kao samostalno jelo ili međuobrok.


LAGANA SALATA OD MORTADELE by Zlatko Horvat

Za 4 osobe
- PIK Mortadela 200 g
- Kuhani grah 50 g
- Luk 30 g
- Senf 1 žličica
- Bučino ulje 50 ml
- Aceto balsamico 30 ml
- Sol 20 g
- Papar 10 g
- Svježa rajčica 100 g
- Kuhanja jaja 2 kom

Jaja skuhati, ohladiti i narezati na kolutove. Luk i rajčicu očistiti i narezati na kockice. Mortadelu narezati na kockice veličine graha. Povrće, jaja i mortadelu pomiješati u zdjeli te začiniti s malo soli, paprom, bučinim uljem, acetom balsamicom i senfom. Promiješanu salatu ohladiti i poslužiti kao samostalno jelo ili prilog.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju