Mjesto gdje rijeka ljubi more naša je polazna točka. Od Skradina prema unutrašnjosti, cesta nas vodi kroz mala mjesta u kojima živi stotinjak osoba. Bez obzira na udaljenost od mora, turizam cvjeta.

Naša je prva gastrolokacija Etnoland u Pakovu selu. Tematski park koji na jednom mjestu objedinjuje kulturu, povijest i gastronomsku tradiciju Dalmatinske zagore. Dočekani smo u tradicionalnim nošnjama, a kroz cijeli kompleks šetale su oduševljene skupine turista. Domaćini su nam poslužili nagrađivani drniški pršut, pakovački sir, obrok spravljen ispod peke u kombinaciji s domaćim kruhom kakav rijetko gdje možete pronaći.

Drniški pršut Drniški pršut (Foto: Sandro Sklepić)

Tamo doslovno možete udahnuti Mediteran. Na svakom koraku rastu dalmatinske biljne vrste, pa nismo propustili ni šetnju kroz polje lavande. Prošli smo i đir po autentičnoj dalmatinskoj kući. Sve je posloženo baš kako se nekada živjelo, a danas su ovakva mjesta pravi mamac za turiste. A tek amfiteatar! Morali smo i mi biti na mjestu koje je već mnogo puta poslužilo kao filmska kulisa.

Kanjon rijeke Čikole Kanjon rijeke Čikole (Foto: Sandro Sklepić)

Mercedes nas je dalje odveo cestom preko kanjona Čikole kroz koji se pružaju prizori za pamćenje. Nova A-klasa veća je i prostranija od svog prethodnika uz gotovo nečujan rad motora i ovjesa, pa su neki naši putnici mislili da se voze u mnogo skupljem Mercedesu.

Mercedes A-klasa Mercedes A-klasa (Foto: Nova Studio)

Jedna je od obaveznih postaja i vidikovac na kojem se nalazi spomenik hrvatskom kralju Petru Svačiću. Upravo s tog mjesta pruža se predivan pogled na otok Visovac. Visovačko jezero dio je Nacionalnog parka Krka i bez obzira na veliki broj posjetitelja, otočić je bio i ostao mjesto mira i tišine.

Vidikovac sa spomenikom hrvatskom kralju Petru Svačiću Vidikovac sa spomenikom hrvatskom kralju Petru Svačiću (Foto: Nova Studio)

Još jednom odlučili smo skrenuti s ceste. S dugačkog platoa na rijeci Krki pruža se pogled na predivan Roški Slap. Za nas - to je bio raj na zemlji. Svaka etaža te lokacije priča svoju priču, a mi smo se najviše zadržali ispod prirodne perilice rublja. Na ovom opuštenom i živopisnom mjestu dan smo završili gutljajem mirišljavog domaćeg vina iz pravog drniškog suska.

Prirodna perilica rublja Prirodna perilica rublja (Foto: Nova Studio)

Po najljepšim cestama Hrvatske vozimo se u novoj Mercedes A-klasi koja je znatiželjna poput nas. Otkrijte kamo će nas dalje odvesti!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju