Sve vrvi od vinskih fešti, sajmova i festivala, pa je red da najavimo i jednu konferenciju, i to o - teranu!

Vinski festivali u prosincu: 

Teran je stara istarska sorta koja je, otprilike, prije 100 godina bila i najznačajnija u cijeloj Istri. Kroz to vrijeme često se poistovjećivala s refoškom, međutim na osnovi opažanja i proučavanja mnogih autora, utvrdilo se da unutar ove sorte, postoje različiti klonovi, koji se morfološki, fiziološki i gospodarski razlikuju.

Teran crvenih peteljčica, koji je zastupljeniji u Istri, akumulira prosječno 16 % šećera i preko 10 g/L ukupnih kiselina. Dozrijeva kasno (IV. razdoblje) i ako su vremenske prilike tijekom rujna dobre, daje visoku kvalitetu (preko 19 % šećera).


Vino Teran ima karakterističnu rubin-crvenu boju, koja je pri kružnom okretanju u čaši protkana ljubičastim tonom. Aroma je fina, izražena i prepoznatljiva, tipičnog voćnog karaktera kod kojeg dominira miris maline. Relativno visok sadržaj ukupnih kiselina i određena nijansa trpkosti, uklopljena u visok ekstrakt, koji često prelazi 25 pa sve do 30 g/L, daje ovom vinu karakterističan okus punog, jakog, robusnog ali istovremeno i ugodno sljubljenog vina. Radi te svojstvene punoće i velike količine polifenola (tanina, antocijana) smatra se i ljekovitim vinom.

Zbog svojih karakteristika idealno se sljubljuje s pršutom, sirom i jelima na bazi mesa i divljači. Njegove karakteristike najviše dolaze do izražaja ako se pije na temperaturi od oko 18 °C.


Master-classovi povećeni mladom i odležanom teranom bit će na konferenciji prezentirani kroz vođena kušanja Danijele Kramarić, Ive Kozaračnanina, Darka Baretića i Sandija Parisa. Prema tome, ako volite teran, vidimo se u Hotelu Antunović u utorak 9. prosinca!


 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju