Prema jednom od istraživanja strah od letenja osjeća 64 posto žena i 34 posto muškaraca bez obzira što je rizik od nesreće tek 1:7 milijuna - što putovanje avionom čini najsigurnijim oblikom prijevoza. Primjerice, veća je opasnost od udara groma ili morskog psa.

> Zašto biste se uvijek trebali ukrcati u avion s teniskom lopticom?

Na tečajevima protiv zrakoplovnih strahova i fobija putnici najprije slušaju predavanja, zatim izvode vježbe koje će im pomoći da se opuste, a zatim kreću na probni let. No neke zračne luke odlučile su se i na živu varijantu koja smiruje putnike potpuno besplatno. Jedino što treba je pomaziti ljubimce.


 
Nakon što je zrakoplovna luka u San Franciscu dovela Lilou, svinjicu koja diže raspoloženje putnicima svojim ludim kostimima poput baletnih ružičastih suknjica, pilotskih naočala i kapa, kao i natpisom pomazi me mnogi putnici putuju sa smiješkom na licu. Uhvati li putnike panika preporučuje im se pomaziti znatiželjnog debeljuškastog praščića ili poslušati ga kako svira igračku-klavir. Ne samo da će na taj način odagnati misli od aviona, nego će potaknuti hormone sreće i opuštanja. Roktavu ambasadoricu dobre volje možete pratiti na Instagramu, gdje najavljuje svoj raspored posjeta zračnoj luci.


> Rješite se zauvijek straha od letenja: Recept koji pali u 96 posto slučajeva

U Cincinnatiju sreću i veselje šire mali čupavi poniji koji su na farmi posebno trenirani za svoju terapeutsku zadaću. Kad nisu na aerodromu posjećuju bolnice, a najviše ih vole djeca. 

Na američkim letovima uobičajeno je povesti kućnog ljubimcem koji se klasificira kao terapijska životinja, odnosno, emotivna potpora osobama koje se boje letjeti, ali prethodno moraju priložiti dokumentaciju. Do sada su zabilježeni slučajevi leta s puricom, klokanom, pa čak i ponijem.



 Oni koji su zaboravili ponijeti svog ljubimca na američki aerodrom, zahvaljujući projektu Ujedinjene šape povremeno mogu pomaziti labradore i retrivere. No psi nisu na raspolaganju cijelo vrijeme. Dovode ih najčešće tijekom blagdana i godišnjih odmora, kada lete i oni putnici koji najčešće izbjegavaju zrakoplove.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju