U Splitu je otvorena Kinoteka, restoran i bar smješten na jednoj od najljepših lokacija na Mediteranu. Ovo novo mjesto na splitskoj gastronomskoj sceni nudi jedinstvenu fuziju azijske i mediteranske kuhinje, te zavidnu listu pomno osmišljenih koktela od strane barmena Juliana Bolenza, prošle godine proglašenog najboljim barmenom u Londonu. Osim vrhunskih specijaliteta, Kinoteka se ističe i posebnim interijerom koji su osmislili sami vlasnici, odajući time homage kultnoj splitskoj kinoteci Zlatna vrata. Kinoteka je jedna prava ljubavna priča koja nudi doživljaj za sva osjetila i osvojit će Vas na prvi zalogaj.

Julian Bolenz Julian Bolenz (Foto: PR)


Spajanjem azijske i mediteranske kuhinje Kinoteka u Split donosi jednu potpuno novu priču, rapsodiju okusa i mirisa za sve gastrozaljubljenike. Svježe morske delicije u kombinaciji s novim začinima, mirisima i drugačijom energijom donose jedno uzbudljivo kulinarsko putovanje. Vrhunske specijalitete priprema Vid Nikolić, jedan od najboljih chefova za azijsku fuziju, te se tako u ponudi mogu pronaći jela kao npr. sushi sa slanim inćunima i tiradito od brancina s uljem od istarskih tartufa. Osim gastroponude, Kinoteka se može pohvaliti impresivnom kartom koktela na kojoj se nalazi i 15-ak signature koktela osmišljenih od strane barmena svjetskog iskustva Juliana Bolenza. Uz Split Gin Fizz koji sadrži craft džin vinarije Bibich, svakako morate probati orijentalno savršenstvo Green Tea and Jasmin Julep, te Honolulu Honey, za čiju pripremu se u rastopljeni maslac ukuhava med i mango. U ponudi se nalazi i Passion Brulee, pobjednički koktel s kojim je Julian osvojio prestižno 1. mjesto na The London Club and Bar Awards.

Kinoteka - 4 Kinoteka - 4 (Foto: PR)


„Koncept je pomno osmišljen kako biste od samog jutra mogli uživati u vrhunskoj kavi i bogatom doručku, prizalogajiti nešto za ručak ili pak večerati odabrane delicije uz vrhunska vina. Navečer vas očekuju kokteli s našim potpisom sastavljeni od najboljih alkohola i svježih sastojaka. Našu priču započeli smo od daleke Azije i infuzirali je s velebnim Mediteranom, uzeli smo najbolje od obje kuhinje kako bismo dobili savršen spoj. Naglasak je stavljen na uživanje u svim osjetilima, te će svaku večer uz ponudu najboljih jela i pića, glazbu puštati DJ, a jedanput tjedno ćemo imati i glazbene live nastupe“, objasnili su vlasnici Kinoteke.

Kinoteka - 3 Kinoteka - 3 (Foto: PR)

Smještena u gotičkoj palači koja datira iz II. polovice 15. stoljeća s jednim od najljepših zatvorenih dvorišta unutar Dioklecijanove palače sa stubištem i starom gustirom, Kinoteka donosi posebnu priču u kojoj se savršeno prožimaju ugostiteljstvo i unutarnji dizajn. Ideja za ime Kinoteka došla je od kultne splitske kinoteke Zlatna vrata koja se nalazi točno kat iznad i od 1964. godine omiljeno je okupljalište filmoljubaca. Zbog tog razloga jedan dio interijera zamišljen je kao svojevrsni homage kinoteci Zlatna vrata pa je prostor ispunjen restauriranim sjedalicama iz stare postave kinoteke. Gosti tako mogu birati hoće li sjesti na stolicu posvećenu Bette Davis, Franku Sinatri, F. F. Copolli i mnogim drugim velikanima filmske industrije. U tom dijelu Kinoteke, interijer je obogaćen plakatima, presjekom filmskih klasika od 1964. godine na dalje, koji su nastali u suradnji s filmskim kritičarem Mirom Nikolićem.

Kinoteka - 2 Kinoteka - 2 (Foto: PR)


Barski dio nudi čak 180 etiketa žestokog alkohola, a prostorom dominira zelenilo i cvijeće te ručno oslikani zid koji je izradio akademski grafičar Dalibor Pehar. Sjedeći u tom dijelu Kinoteke dobivate dojam da sjedite u prozračnom mediteranskom vrtu u kojem možete uživati u vrhunskim koktelima i izvrsnoj glazbi. Većina namještaja ručno je izrađena po zamisli vlasnika koji su zaslužni za osmišljavanje i uređenje kompletnog interijera.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju