Čini se kako Kinezima za putovanje uskoro neće dovoljan biti samo novac, već i pristojno ponašanje. Tako će se oni koji su radili nerede na letovima, pokušavali podvaliti istekle karte ili pušili u vlakovima naći u gadnim problemima.

Kina će uskoro putnike s takozvanim lošim "društvenim kreditom“ itekako neugodno kazniti. Naime, svi oni koji su radili neke gluposti u avionu ili vlaku mogu se suočiti s nemogućnošću kupnje karte do godinu dana za ta prijevozna sredstva.

Oni koji su radili "gužvu“ u zrakoplovu, koristili nevažeće karte, uživali u duhanskom dimu u vlaku ili širili lažne glasine o mogućem terorističkom napadu naći će se u problemima jer će za njih transport nebom ili tračnicama bar neko vrijeme biti onemogućen, prenosi Reuters.

Kina Kina (Foto: Thinkstock/Guliver)

No u problemima bi se mogle naći još neke skupine – oni koji nisu platile kazne ili socijalno osiguranje.

Ove odredbe početi će se primjenjivati od 1. svibnja, a ideja su kineskih vlasti, koje će na ovaj način izmjeriti socijalni kredit svake osobe. Iako su to samo nagađanja, Kina je navodno već uvela taj famozni "kredit", i to u prvoj polovici prošle godine.

Kako će se ovo ostvariti na putovanja, ostaje tek da vidimo, ali je sigurno kako će stvaratelji problema, ako žele putovati, početi poštivati zakone.