Čini se kako Kinezima za putovanje uskoro neće dovoljan biti samo novac, već i pristojno ponašanje. Tako će se oni koji su radili nerede na letovima, pokušavali podvaliti istekle karte ili pušili u vlakovima naći u gadnim problemima.

Kina će uskoro putnike s takozvanim lošim "društvenim kreditom“ itekako neugodno kazniti. Naime, svi oni koji su radili neke gluposti u avionu ili vlaku mogu se suočiti s nemogućnošću kupnje karte do godinu dana za ta prijevozna sredstva.

Oni koji su radili "gužvu“ u zrakoplovu, koristili nevažeće karte, uživali u duhanskom dimu u vlaku ili širili lažne glasine o mogućem terorističkom napadu naći će se u problemima jer će za njih transport nebom ili tračnicama bar neko vrijeme biti onemogućen, prenosi Reuters.

Kina Kina (Foto: Thinkstock/Guliver)

No u problemima bi se mogle naći još neke skupine – oni koji nisu platile kazne ili socijalno osiguranje.

Ove odredbe početi će se primjenjivati od 1. svibnja, a ideja su kineskih vlasti, koje će na ovaj način izmjeriti socijalni kredit svake osobe. Iako su to samo nagađanja, Kina je navodno već uvela taj famozni "kredit", i to u prvoj polovici prošle godine.

Kako će se ovo ostvariti na putovanja, ostaje tek da vidimo, ali je sigurno kako će stvaratelji problema, ako žele putovati, početi poštivati zakone.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju