Konzumiranje kikirikija, ili primjerice maslaca od kikirikija u manjim količinama nekoliko puta tjedno, može gotovo prepoloviti šanse za srčani udar, zaključak je istraživača s Harvarda koji su napravili studiju vezanu uz kikiriki i njegov utjecaj na bolesti srca.

U malim količinama, prema njima, kikiriki smanjuje razinu lošeg kolesterola, ublažava upale i utječe pozitivno na krvne žile u blizini srca.


Harvardsko istraživanje ispitalo je prehrambene navike šest tisuća žena s dijabetesom tipa 2, koji podiže šanse za srčani ili moždani udar. Sve sudionice popunjavale su upitnike o hrani svake dvije godine, ukupno tijekom deset godina.

Kad su znanstvenici na kraju usporedili njihove prehrambene navike s postotkom žena koje su doživjele moždani ili srčani udar, zaključili su da su žene koje su konzumirale kikiriki, ili maslac od kikirikija, imale najmanje šanse za infarkt ili moždani udar. Naime, rizik od infarkta smanjio se čak za 44% ukoliko se 30 grama kikirikija unosilo u organizam pet puta tjedno.


Što još čekate? Dajte šansu kikirikiju i uključite ga u vaše prehrambene navike. No ne zaboravite, nemojte pretjerivati s količinama jer je ova namirnica kalorična, bogata mastima a često i presoljena. Dakle, uživajte umjereno, ali uživajte!
 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju